Žloutková majonéza.
Na mísu dá se 5 žloutků, k nim prolisují se 3 na tvrdo vařené žloutky a dobře se vše utře, pak po kapkách přilévá se malinký koflíček olivového oleje, při čemž se stále musí pilně míchat, neboť jinak by se majonéza srazila.
Potom přileje se z 1 citronu šťáva, 3 lžíce rozpuštěného, čerstvého másla, 3 lžíce octa, špetka soli a cukru. Když je dobře utřená, postaví se s mísou do nějaké nádoby se studenou vodou na plotnu a stále se ní míchá až zhoustne, pak odstaví se s plotny a míchá, až úplně vystydne.
Byla-li by příliš hustá, může se do ní přidati trochu rozředěného aspiku neb slabšího octa.
témata článku:
Diskuze k článku „Stoletý recept na přípravu domácí majonézy“