Stoletý recept na přípravu domácí majonézy

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
Chtěli byste ochutnat výbornou domácí žloutkovou majonézu podle receptu z doby našich prababiček? Díky našemu historickému receptu z roku 1907 to není problém.
Následující text pochází z roku 1907

Žloutková majonéza.

Na mísu dá se 5 žloutků, k nim prolisují se 3 na tvrdo vařené žloutky a dobře se vše utře, pak po kapkách přilévá se malinký koflíček olivového oleje, při čemž se stále musí pilně míchat, neboť jinak by se majonéza srazila.

Potom přileje se z 1 citronu šťáva, 3 lžíce rozpuštěného, čerstvého másla, 3 lžíce octa, špetka soli a cukru. Když je dobře utřená, postaví se s mísou do nějaké nádoby se studenou vodou na plotnu a stále se ní míchá až zhoustne, pak odstaví se s plotny a míchá, až úplně vystydne.

Byla-li by příliš hustá, může se do ní přidati trochu rozředěného aspiku neb slabšího octa.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. června 2020


Diskuze k článku „Stoletý recept na přípravu domácí majonézy“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.