Trik starých mistrů řezníků na ideální barvu klobásy

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Udíte si vlastní domácí klobásy? Pokud chcete u klobás dosáhnou kromě báječné chuti i jejich krásnou barvu, tak můžete zkusit použít recept dávných řezníků a uzenářů z roku 1913.
Následující text pochází z roku 1913

Pěkná barva uzenice

Jakým způsobem lze docílit trvale pěkné barvy při uzenici, aby pro nářez hezky zbarvenou plochu udržela po delší dobu a nevybledla.

Upotřebením dobrého suchého hovězího a vepřového masa, ze starších, ne moc hubených dobytčat, docílíme obezřetným zpracováním syrovou vuřtu se stále pěknou barvou, také pro nářez.

Jest si všímati, aby při zpracování veškeren tuk z masa a všechny šlachy (flakse) byly odstraněny, aby stroj, kterým maso krájíme v nejlepším stavu se nalézal; k tomu se mysli ostré nože a dokonalá čistota.

Tuk, který se při krájení, sekání na nožích a špalku usazuje, musí býti odstraněn; koření musí též v náležitý čas býti přidáno a přihlížet musíme, aby se nádivka, ne moc jemná, zbytečně dlouho na špalku nepřevalovala.

Koření upotřebíme asi: 17—18 gramů soli, 1½ gramu bílého pepře, ½ gramu sanýtru na půl kila masa.

Pevně do střev vecpané uzenice se tak dlouho vysušují, až jsou uvnitř docela pročervenalé; na to se v kouři studeném udí.


Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. července 2020


Diskuze k článku „Trik starých mistrů řezníků na ideální barvu klobásy“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.