Triky našich prababiček na výběr nejlepších brambor

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Zajímá vás, jak si naše prababičky vybíraly nejlepší brambory na vaření do své kuchyně? A jak už tehdy někteří prodejci s kvalitou brambor podváděli? Článek z roku 1919 vám to prozradí.
Následující text pochází z roku 1919

Které zemáky pro kuchyň jsou nejlepší.

Nejlepší zemáky pro kuchyň jsou ty, jež ve písčité lehké půdě byly vypěstovány a proto přihlížíme k tomu, abychom, pokud to možno jest, jen takové pro zimu si nakoupili.

Varujme se také nákupu zemáků starých, které někdy jako nové na trhu se prodávají. Za nové připravují je tím, že je ve vřelé vodě vyperou, očistí a v písku oválejí.

Dobré, úplně vyzrálé zemáky mají po sobě hlubší hrůbky, z nichž později klíčky narůstají, dále jemnou, ač někdy i tuhou slupku, na které již vláčné kousky nevisí.

Rozřízne me-li takový zemák a obě půlky o sebe třeme, snadno se k sobě lepí a na pokraji objeví se lehká pěna. Barva dužiny má býti bílá anebo nažloutlá.

Naproti tomu špatné zemáky jsou měkké, vodnaté anebo houbovité. Odříznemé-li kus, brzy seskornatí a místo, na němž byly naříznuty, brzy zhnědne.

Vystřihejme se rovněž nákupu takových zemáků, jichž dužina jest úplně žlutá anebo jejichž slupka má načervenalou barvu. To jest vždy nezvratným důkazem, že zemáky vypěstovány byly v mokré, studené půdě. Nakupujeme-li pro kuchyň zemáky z jara, varujme se namrzlých a naklíčených.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. března 2020


Diskuze k článku „Triky našich prababiček na výběr nejlepších brambor“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.