Které zemáky pro kuchyň jsou nejlepší.
Nejlepší zemáky pro kuchyň jsou ty, jež ve písčité lehké půdě byly vypěstovány a proto přihlížíme k tomu, abychom, pokud to možno jest, jen takové pro zimu si nakoupili.
Varujme se také nákupu zemáků starých, které někdy jako nové na trhu se prodávají. Za nové připravují je tím, že je ve vřelé vodě vyperou, očistí a v písku oválejí.
Dobré, úplně vyzrálé zemáky mají po sobě hlubší hrůbky, z nichž později klíčky narůstají, dále jemnou, ač někdy i tuhou slupku, na které již vláčné kousky nevisí.
Rozřízne me-li takový zemák a obě půlky o sebe třeme, snadno se k sobě lepí a na pokraji objeví se lehká pěna. Barva dužiny má býti bílá anebo nažloutlá.
Naproti tomu špatné zemáky jsou měkké, vodnaté anebo houbovité. Odříznemé-li kus, brzy seskornatí a místo, na němž byly naříznuty, brzy zhnědne.
Vystřihejme se rovněž nákupu takových zemáků, jichž dužina jest úplně žlutá anebo jejichž slupka má načervenalou barvu. To jest vždy nezvratným důkazem, že zemáky vypěstovány byly v mokré, studené půdě. Nakupujeme-li pro kuchyň zemáky z jara, varujme se namrzlých a naklíčených.
témata článku:
Diskuze k článku „Triky našich prababiček na výběr nejlepších brambor“