Úhoř podle receptů našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
Jíte rádi ryby? Zkuste ochutnat pečeného nebo marinovaného úhoře podle receptu z roku 1907. Určitě si pochutnáte stejně, jako si na něm kdysi pochutnávali naši předci.
Následující text pochází z roku 1907

Úhoř pečený.

Úhoř se nejprve zabije, pak nařízne se mu kůžička kol hlavy a as na cm. dolů se rozřízne, jedna osoba uchopí úhoře pevně za hlavu a druhá vezme naříznutou a trochu odloupnutou kůži do obou rukou do utěrky a silným táhnutím sloupe ji z úhoře.

Na to se úhoř vykuchá, při čemž musíme dáti pozor, aby se žluč neprotrhla. Také je třeba opatrnosti, abychom neměly někde na ruce škrábnuto, neb jinou ránu, neboť přijde-li krev úhoře do rány, způsobuje otravu krve.

Vykuchaný úhoř se dobře vypere, nakrájí na kusy, ale nedokrájí, osolí a nechá jednu hodinu ležeti. Na kastrol dá se kus másla a přistaví k ohni, aby se rozpustilo; když je horké, vhodí se do něj kus šalvěje, přikreje a nechá na teplém místě státi.

Úhoř nasolený se osuší, dá do jiného kastrolu, máslo se šalvěji se naň procedí a v něm se úhoř peče. Dva rohlíky pokrájí se na plátky, dají k úhoři opéci po obou stranách, když je úhoř měkký, urovná se na mísu, zacedí citronovou šťávou, obloží opečenými plátky rohlíků a horký nese na stůl.

Úhoř marinovaný.

Stažený a vykuchaný úhoř se naseká, ale nepřeseká, aby zůstal pohromadě, osolí se, sváže motouzem a bud na dobrém másle, neb v olivovém oleji upeče. Upečený urovná se bud do hluboké mísy, neb do hrnku, na povrch poklade se několika plátky syrové cibule, citronu a několika kapary, načež poleje se omáčkou následovně upravenou:

Ocet s vodou se svaří, do toho se přidá několik pepřů, nových koření, hřebíčků, kousek zázvoru, bobkový list, snítka dymiánu, kousek citronové kůry a trochu soli. Když je vše povařeno, vleje se na kastrol, na němž se úhoř pekl, nechá povařit a konečně na úhoře procedí.

Takto upravený úhoř nechá se nejméně 3 dny ležeti ve studenu, vydrží však ve chladnu dosti dlouho.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. června 2020


Diskuze k článku „Úhoř podle receptů našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.