Úhoř podle receptů našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
Jíte rádi ryby? Zkuste ochutnat pečeného nebo marinovaného úhoře podle receptu z roku 1907. Určitě si pochutnáte stejně, jako si na něm kdysi pochutnávali naši předci.
Následující text pochází z roku 1907

Úhoř pečený.

Úhoř se nejprve zabije, pak nařízne se mu kůžička kol hlavy a as na cm. dolů se rozřízne, jedna osoba uchopí úhoře pevně za hlavu a druhá vezme naříznutou a trochu odloupnutou kůži do obou rukou do utěrky a silným táhnutím sloupe ji z úhoře.

Na to se úhoř vykuchá, při čemž musíme dáti pozor, aby se žluč neprotrhla. Také je třeba opatrnosti, abychom neměly někde na ruce škrábnuto, neb jinou ránu, neboť přijde-li krev úhoře do rány, způsobuje otravu krve.

Vykuchaný úhoř se dobře vypere, nakrájí na kusy, ale nedokrájí, osolí a nechá jednu hodinu ležeti. Na kastrol dá se kus másla a přistaví k ohni, aby se rozpustilo; když je horké, vhodí se do něj kus šalvěje, přikreje a nechá na teplém místě státi.

Úhoř nasolený se osuší, dá do jiného kastrolu, máslo se šalvěji se naň procedí a v něm se úhoř peče. Dva rohlíky pokrájí se na plátky, dají k úhoři opéci po obou stranách, když je úhoř měkký, urovná se na mísu, zacedí citronovou šťávou, obloží opečenými plátky rohlíků a horký nese na stůl.

Úhoř marinovaný.

Stažený a vykuchaný úhoř se naseká, ale nepřeseká, aby zůstal pohromadě, osolí se, sváže motouzem a bud na dobrém másle, neb v olivovém oleji upeče. Upečený urovná se bud do hluboké mísy, neb do hrnku, na povrch poklade se několika plátky syrové cibule, citronu a několika kapary, načež poleje se omáčkou následovně upravenou:

Ocet s vodou se svaří, do toho se přidá několik pepřů, nových koření, hřebíčků, kousek zázvoru, bobkový list, snítka dymiánu, kousek citronové kůry a trochu soli. Když je vše povařeno, vleje se na kastrol, na němž se úhoř pekl, nechá povařit a konečně na úhoře procedí.

Takto upravený úhoř nechá se nejméně 3 dny ležeti ve studenu, vydrží však ve chladnu dosti dlouho.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. června 2020


Diskuze k článku „Úhoř podle receptů našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.