Historický obrázek kolorovaný serverem Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
Vánočka 1.
Do 85 dkg pěkné mouky rozdrobíme 14 dkg másla, uděláme důlek, vrazíme do něho tři vejce, přidáme 7 dkg v mléce rozpuštěného cukru, drobnou citronovou kůru, trochu soli, trochu roztlučeného prosátého anýzu, čtyři lžíce kvasnic a zaděláme smetanou husté těsto.
Pak je vyndáme na vál pomoučený a prohněteme těsto náležitě rukama. Po té přidáme k němu 28 dkg přebraných umytých velkých hrozinek a 14 dkg sladkých, oloupaných a rozsekaných mandlí.
Prohněteme těsto ještě a rozdělíme je na devět kousků: ze čtyř velkých uděláme pletenku nepříliš dlouhou, položíme ji na plech máslem pomazaný; pak uděláme pletenku ze tří menších kousků (menší než prvou) a položíme ji rovně na předešlou; posléze dva nejmenší kousky otočíme a dáme navrch pletenky.
Přimáčkneme konce, pomažeme vánočku rozklepaným vejcem a dáme ji na teplé místo dvě hodiny kynouti, načež ji pěkně upečeme při mírném ohni, upečenou sejmeme pozorně na prkénko a posypeme ji cukrem.
Abychom se přesvědčili, je-li pletenka upečena, propíchneme ji uprostřed tenkým špejlem: je-li zcela suchý, je vánočka upečena. (Pečeme ji hodinu i déle.)
Vánočka 2.
Uděláme těsto jako předešle, místo anýzu však dáme libovolně mnoho citronátu tence nakrájeného; potom přimícháme cibéby nebo sultanky a oloupané i rozstrouhané sladké mandle. Vypracované těsto dáme na pomoučený vál, prohněteme je náležitě rukama a dáme zpět do mísy zkynouti.
Potom těsto znova vypracujeme na vále a rozdělíme je na dva stejné díly: z prvého uděláme pět stejných kousků, z nichž prohněteme a vyválíme po prameni; všech pět pramenů pak upleteme, jako bychom pletli třemi (pramen, jímž pleteme, klademe vždy přes dva). Hotovou pletenku dáme na vymaštěný plech.
Z druhého dílu těsta nakrájíme sedm kousků: pět jich spleteme jako prve a položíme novou pletenku na předešlou; dva zbývající kousky stočíme okolo sebe a dáme je navrch vánočky, již pomažeme rozklepaným vejcem, dáme opět kynouti a potom ji upečeme jako předešlou.
— Nežli poslední pletení na vánočku položíme, můžeme ve vánočce udělati mírnou podélnou prohlubeň (silnici), do níž vložíme poslední pletenku, která pak dobře v rovině drží.
Chceme-li míti vánočku hodně temnou a lesklou, přisypeme do rozklektaného vejce na pomazání trochu tlučeného cukru. Upečenou vánočku necháváme trochu vyseděti v troubě, aby neklesla.
Vánočka 3.
Rozpustíme ve 14 dcl smetany 28 dkg přehřátého másla, rozmícháme v něm kvasnic asi 1½ dcl, tři vejce, tři žloutky, trochu soli a zaděláme jimi tolik mouky, kolik třeba na husté těsto; dobře je vypracujeme, přidáme do něho 28 dkg tlučeného cukru, 28 dkg cibéb a 14 dkg malých hrozinek, 7 dkg tence nakrájeného citronátu, 28 dkg oloupaných a hrubě nakrájených sladkých mandli a drobnou citronovou kůru. Ostatně si počínáme obvykle.
témata článku:
Diskuze k článku „Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček“