Zapomenuté recepty na výborné české přílohy k jídlu

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Desatero dobré hospodyně - 1938, autor neuveden.
Vaříte nyní v době mimořádných školních prázdnin a dovolených denně obědy a chcete zkusit uvařit něco nového? Vyzkoušejte jednu z mnoha skvělých chutných příloh k jídlu, které najdete v našich historických receptech z roku 1938.
Následující text pochází z roku 1938

Bramborové koblížky k obložení masa

6 velkých bramborů uvaříme, za horka prolisujeme, osolíme, přidáme 2 žloutky, kousek másla a tolik mouky, aby bylo pěkné těsto. Pak vyválíme asi na ¼ cm silnou placku, z které vykrajujeme různé tvary, a osmažíme v horkém tuku. K samotnému jídlu je pečeme jako lívanečky a mažeme povidly, nebo pečeme v pánvi jako omelety a plníme špenátem, posypeme parmasánem a dáme péci, nebo je rozválíme na silnější placky, plníme masem a vaříme v ubrousku ¾ hod. Pak je polijeme máslem a sypeme strouhanou houskou.

Bramborové koblížky k salátu

3½ dkg másla rozdrobíme do 14 dkg mouky, přimícháme 30 dkg vařených prolisovaných bramborů, na špičku nože prášku do pečiva, l čajovou lžičku soli, přidáme 2 žloutky a necelou ⅛ l mléka a zaděláme v těsto.

Vyválíme na malík silně, pak vypichujeme koblížky a smažíme na čerstvém loji. Horké sypeme strouhaným parmasánem nebo ementálským sýrem. K nim podáváme hlávkový salát.

Bramborové mrkvičky

50 dkg lisovaných bramborů dáme na vál, přidáme 2 dkg másla, sůl, 1 žloutek, 12 dkg hrubé mouky a vše zpracujeme v těsto, z kterého krájíme malé kousky a děláme mrkvové tvary. V rozpáleném sádle do růžova usmažíme. Do každé mrkvičky zastrčíme stonky petržele. Bramborových mrkviček se používá k ozdobě masa.

Bramborové obloučky

10 dkg másla se zpracuje se 2 dkg mouky na placku a dá odpočinout. 20 dkg rozstrouhaných vařených a prolisovaných bramborů se zadělá se 2 žloutky, trochou octa, soli a 13 dkg mouky. Rozválí se na placku, vloží se na to placka z másla, přeloží jako u těsta máslového po ¼ hod. přestávkách a to po 3krát. Pak se rádlem udělají proužky, dávají přes suchou formu, pomažívejcem, posypou kmínem a parmaz. sýrem a pekou v mírné troubě.

Bramborové pusinky

Asi 50 dkg oloupaných bramborů ve slané vodě uvaříme. V misce pěnovitě utřeme 3 dkg másla, přidáme prolisované brambory, 1 žloutek, 1 vejce, sůl a 3 dkg strouhaného parmasánu. Plech potřeme máslem a poprášíme moukou. Bramborovou směsí naplníme sáček a nastříkáme pusinky na plech. Potřeme žloutkem a pečeme. Podáváme k zelenině.

Bramborová sláma

Oloupané syrové brambory nakrájíme na tenké plátky. Tyto plátky nakrájíme na slabé nudličky, namočíme a osušené prudce smažíme na rozpáleném oleji. Osolené podáváme.

Bramborové smažinky

Dobře propracované škubánkové těsto (viz škubánky) dáme na pomoučněný vál. Válečkem vyválíme asi na 1 cm silně, formičkou vykrajujeme tvary a smažíme v dobře rozpáleném sádle do růžova. Podáváme jako příkrm k masu s omáčkou neb k zelenině, hlávkovému neb okurkovému salátu.

Krokety

¼ kg čerstvě vařených bramborů, 7 dkg pšeničné mouky, sůl, 1 vejce zaděláme, vyválíme a pak tvoříme skleničkou kolečka, která máčíme ve vajíčku, v housce obalíme a osmažíme na tuku neb oleji. Krokety jsou velmi chutným příkrmem k masu, hlavně vepřovému.

Obalované brambory

Na ⅔ uvařené brambory oloupáme, nakrájíme na koláčky asi ½ cm silné, osolíme, obalíme ve vejci a strouhané housce. Osmažíme v horkém tuku do růžova. Podáváme k zelenině neb k salátu.

Opečené brambory

1 kg čistě opraných bramborů uvaříme ve slupce do měkka. Oloupané rozmačkáme, osolíme a promícháme s drobně nakrájenou, na sádle osmaženou ci* bulkou a kmínem. Pekáč vymažeme sádlem, brambory do něho urovnáme a v troubě do růžova opečeme. (3 dkg cibule, sádla celkem 5 dkg.)

Pařížské brambory

Z bramborů vykrájíme pomocí vydlabovače malé kuličky, které povaříme ve slané vodě. Uvařené necháme na utěrce vystydnouti a osušiti. Na mělké pánvi rozpálíme olej na smažení, ve kterém uvařené brambůrky do zlatova dopečeme. Po smažení vyndáme z oleje, osolíme, přetřeme máslem a horké podáváme.

Smažené brambory

Syrové oloupané brambory nastrouháme na jemné nudličky a dobře osušíme v čisté utěrce. Vložíme je na rozpálené sádlo, při čemž kastrolem stále pohybujeme, až se usmaží do zlatova. Pokrájíme pórek na kolečka, usmažíme na čerstvém másle, smícháme s brambory a přebytečný omastek slijeme. Osolíme, posypeme sekanou zelenou petrželkou, poklademe tence nakrájenými kousky másla a podáváme.

Smažené bramborové nočky

50 dkg vařených prolisovaných bramborů dáme na vál, přidáme sůl, 8 dkg krupičkové mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 1 vejce a vše rychle a lehce zpracujeme v těsto. Vyválíme tenké dlouhé válečky a nakrájíme z nich nočky. Smažíme asi v 10 dkg rozpáleného sádla do růžova. Podáváme k masu nebo k dušené zelenině. Také je můžeme jen uvařiti, politi máslem a sypati smaženou žemlí.

Stříkané brambory

Umeleme 1 kg vařených bramborů, přidáme 5 dkg mouky, 3 vejce, sůl a zpracujeme v těsto. Tuto kašovinu dáme do stříkacího sáčku s hvězdicovou trubičkou, stříkáme na 7 cm dlouhé tyčinky neb kroužky do pánve s dobře rozpáleným sádlem a usmažíme do zlatožluta.

Šestáky

Moučné, uvařené brambory, vypařené, prolisujeme, necháme vychladnouti. V misce pěnovitě utřeme 3 dkg másla, přidáme 50 dkg prolisovaných bramborů, sůl, 1 vejce, 1 žloutek, 10 dkg mouky a dobře těsto vypracujeme. Z vypracovaného těsta vykrájíme malé kroužky a smažíme.

Zemáková haluška

1 kg bramborů oloupáme, ustrouháme, osolíme, přidáme mouku podle potřeby (asi 35 dkg). Kašovitou hmotu promícháme, po částech zaváříme do vody a vaříme asi 8 minut. Uvařené přeplachujeme ve studené vodě, mastíme máslem, ve kterém je bud usmažená cibulka, pažitka nebo slanina. Posypáváme bryndzou, tvarohem nebo smaženou cibulkou.


Původní zdroj historického článku:
Desatero dobré hospodyně - 1938, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. března 2020


Diskuze k článku „Zapomenuté recepty na výborné české přílohy k jídlu“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.