Historický obrázek kolorovaný serverem Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
Ledové nápoje.
V takovém horku, jako teď je, nechce se nám někdy ani jíst, natož pak vařit; nanejvýš lákavá představa šumícího, ledového nápoje pohne nás k přípravě osvěžujícího doušku.
Chladivé nápoje můžeme také příležitostně podat k pohostění; může to být šumivá limonáda z domácích ovocných šťáv, ledový čaj nebo káva se šlehačkou navrch, a i nápoje pro pány s trochou alkoholu, ledem chlazené.
Šumivé nápoje si připravujeme i doma sami v syfonové láhvi.
Syfonová láhev má těsnící kovový uzávěr s gumovou vložkou. Z uzávěru, v němž je pouzdro na bomby s kyselinou uhličitou, vede gumová rourka do láhve.
Otáčením uzávěru, v němž je jehla, propíchneme patronu vloženou do pouzdra, a kyselina uhličitá vniká do láhve. Dobře zatřeseme, dáme láhev ještě k ledu, nebo ovineme ji mokrým plátnem a dáme do průvanu, nemáme-li sklep nebo chladné místo pro tento účel.
Studenou kávu nebo čaj připravíme obvyklým způsobem, necháme úplně vychladnout, dáme pak do láhve, a vpustíme do ní kyselinu uhličitou. Když vychlazené vlijeme do sklenic nebo šálků, navrch můžeme dát šlehanou smetanu.
Mléko dáme do láhve, ze dvou třetin doplníme vodou a vpustíme kyselinu uhličitou. Podáme ledové v mléčných sklenicích.
Citronový neb pomerančový střik. Vymačkáme citron nebo pomeranč, přidáme vrchovatou lžíci práškového cukru, doplníme vodou a malou sklenkou bílého vína. Víno také můžeme případně vynechat. Vpustíme kyselinu, vychladíme, nalijeme do sklenic, a do každé sklenky vpustíme plátek pomeranče nebo citronu.
Whisky pro pány. Jedna lžíce citronové šťávy, sklenka whisky nalije se do láhve, dolije vodou, vpustí kyselina. Vychlazené vpustíme do sklenic, přidáme plátky citronu a kousky ledu.
Ovocný střik. Do sklenice dáme šťávu z půl citronu, dvě lžíce ananasové šťávy, šťávu z půl pomeranče a dvě likérové sklenky maraschina. Doplníme vodou a vpustíme kyselinu. Do ledového ve sklenkách přidáme kousky ledu.
Nápoje můžeme si sami upravovat a vymýšlet nové příchuti. Pro léto a horko je jistě svůdná představa všech oněch možných studených tekutin, jež můžeme vyrobit.
témata článku:
Diskuze k článku „Zapomenuté recepty na osvěžující domácí sodovku pro děti i dospělé“