Zemáky po pařížsku.
Upravíme bledou zápražku z polévkové lžíce mouky a trochy másla, zalejeme to dobrou hovězí polévkou a sklenkou bílého stolního vína, připojíme co nejjemněji na drobno nasekanou petržilku a pažitku, jakož i bílý pepř.
Když se vše dobře provařilo, přidáme do této omáčky čerstvě uvařené a na plátky pokrájené zemáky. Ponecháme to rovněž jednou dobře varem přejiti a předkládáme k hovězímu masu, teplé šunce anebo pod.
Zemáky po polsku.
Pěkné, moučnaté, za syrova oloupané a ve slané vodě uvařené zemáky zcedíme a postavíme na malou chvilku pokličkou přikryty na plotnu, aby se ještě zbylá voda odpařila. Čerstvé máslo rozpálíme na pánvičce a jakmile se počíná zabarvovati, mícháme je dřevěnou vařečkou pozvolna tak dlouho, až nabude červenohnědé barvy. Pak do něho naházíme zemáky, rychle v něm obrátíme a ihned předkládáme na stůl.
Zemáky po sicilsku.
Zcela vyzrálé zemáky, stejné velikosti i stejného druhu pokrájíme na ne příliš tenké řízky, načež ;je v pramenité vodě vypereme a promísíme se solí. Nákypovou formu anebo hluboký pekáč vymažeme máslem, vysypeme strouhánkou syrečkovou, načež do nádoby dáme vrstvu zemáku, na niž nasypeme strouhánku a na každou vrstvu dáme několik kousků př rodního másla.
Nádoba se dobře přiklopí a vstrčí do trouby, kdež se pokrm zvolna peče a je-li zapotřebí, trochou horké vody zalévá. Pokud se poměru dotýče, béře se 120—130 gr másla a 60 gr syrečku na 2 kg zemáků. Ncmáme-li k disposici másla, možno i sádla použiti.
Zemáky po srbsku.
Osmažíme nebo opečeme zemáky na másle, načež je postavíme stranou do trouby na teplé místo. Mezitím upravíme hustou smetanovou nebo hořčičnou omáčku a uvaříme na tvrdo více vajec. Na kulatou mísu nalejeme omáčku, do prostředku dáme uvařená vejce buď celá nebo rozpůlená na kopeček a obložíme osmaženými zemáky.
Zemáky po štětínsku.
Za syrova oloupané zemáky se pokrájejí po délce a naházejí na kastrol, přidá 125 gr másla nebo dobrého sádla, 12 kusů na plátky pokrájeného póru, sůl a tolik vody nebo slabé polévky, až jsou jí zemáky úplně pokryty. V tom se ponechají úplně a krátce na ohni povařiti. Předkládají se obyčejně k vařenému hovězímu masu.
Zemáky po švábsku.
Za syrova oloupané velké zemáky . pokrájíme po délce na čtvrtky a uvaříme je spolu se solí, trochou hovězí polévky a kouskem máslem do měkka, čímž na nich jen zcela málo šťávy zbude. Pak je předkládáme spolu s hrstí na másle usmažené cibulky. Někde také přidávají k nim pečený pokrájený klobás.
témata článku:
Diskuze k článku „Zapomenuté recepty na rychlá a chutná jídla z brambor“