Zapomenuté recepty na rychlá a chutná jídla z brambor

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Chtěli byste ochutnat, jak se dob našich prababiček připravovaly brambory na pařížský, polský nebo třeba sicilský způsob? Můžete si to vyzkoušet podle našich šesti bramborových receptů z roku 1919.
Následující text pochází z roku 1919

Zemáky po pařížsku.

Upravíme bledou zápražku z polévkové lžíce mouky a trochy másla, zalejeme to dobrou hovězí polévkou a sklenkou bílého stolního vína, připojíme co nejjemněji na drobno nasekanou petržilku a pažitku, jakož i bílý pepř.

Když se vše dobře provařilo, přidáme do této omáčky čerstvě uvařené a na plátky pokrájené zemáky. Ponecháme to rovněž jednou dobře varem přejiti a předkládáme k hovězímu masu, teplé šunce anebo pod.

Zemáky po polsku.

Pěkné, moučnaté, za syrova oloupané a ve slané vodě uvařené zemáky zcedíme a postavíme na malou chvilku pokličkou přikryty na plotnu, aby se ještě zbylá voda odpařila. Čerstvé máslo rozpálíme na pánvičce a jakmile se počíná zabarvovati, mícháme je dřevěnou vařečkou pozvolna tak dlouho, až nabude červenohnědé barvy. Pak do něho naházíme zemáky, rychle v něm obrátíme a ihned předkládáme na stůl.

Zemáky po sicilsku.

Zcela vyzrálé zemáky, stejné velikosti i stejného druhu pokrájíme na ne příliš tenké řízky, načež ;je v pramenité vodě vypereme a promísíme se solí. Nákypovou formu anebo hluboký pekáč vymažeme máslem, vysypeme strouhánkou syrečkovou, načež do nádoby dáme vrstvu zemáku, na niž nasypeme strouhánku a na každou vrstvu dáme několik kousků př rodního másla.

Nádoba se dobře přiklopí a vstrčí do trouby, kdež se pokrm zvolna peče a je-li zapotřebí, trochou horké vody zalévá. Pokud se poměru dotýče, béře se 120—130 gr másla a 60 gr syrečku na 2 kg zemáků. Ncmáme-li k disposici másla, možno i sádla použiti.

Zemáky po srbsku.

Osmažíme nebo opečeme zemáky na másle, načež je postavíme stranou do trouby na teplé místo. Mezitím upravíme hustou smetanovou nebo hořčičnou omáčku a uvaříme na tvrdo více vajec. Na kulatou mísu nalejeme omáčku, do prostředku dáme uvařená vejce buď celá nebo rozpůlená na kopeček a obložíme osmaženými zemáky.

Zemáky po štětínsku.

Za syrova oloupané zemáky se pokrájejí po délce a naházejí na kastrol, přidá 125 gr másla nebo dobrého sádla, 12 kusů na plátky pokrájeného póru, sůl a tolik vody nebo slabé polévky, až jsou jí zemáky úplně pokryty. V tom se ponechají úplně a krátce na ohni povařiti. Předkládají se obyčejně k vařenému hovězímu masu.

Zemáky po švábsku.

Za syrova oloupané velké zemáky . pokrájíme po délce na čtvrtky a uvaříme je spolu se solí, trochou hovězí polévky a kouskem máslem do měkka, čímž na nich jen zcela málo šťávy zbude. Pak je předkládáme spolu s hrstí na másle usmažené cibulky. Někde také přidávají k nim pečený pokrájený klobás.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. června 2020


Diskuze k článku „Zapomenuté recepty na rychlá a chutná jídla z brambor“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.