Melouny jako kompot v octě.
Zralé, tvrdé, oloupané melouny nakrájejí se na pruhy asi jako palec široké. Vše uvnitř oblánité se odstraní. Na 1 meloun vaří se 1 litr vinného octa se 70 dkg cukru. Při vaření sbírá se pěna tak dlouho, až se rosol zčistí, načež se na meloun nalije a vše ponechá do druhého dne státi.
Potom se ocet opět slije, dá trochu povařiti a vařící na ovoce nalije. Třetí den se ocet pozvolna vaří i meloun zvolna 15 minut. Vychladlý kompot plní se do láhví, jak známo.
Melouny na jiný způsob.
Nepřezralé 3 melouny se oloupají, vnitřek dřevěnou lžičkou vybere a šťáva z vnitřku se promačká mušelínem. Pak se ovoce překrájí po délce na 10 kusů a máčí přes noc v studené vodě. (2 litry vody, 2 kávové lžičky octa a lžička soli.)
Druhého dne meloun se dá na síto osáknouti. Stává s vodou, jíž propláchnuty byly melouny, se odváží. Na ½ litru šťávy vaří se ¾ kg cukru do husta. Při vařeni sbírá se pěna, až cukr patřičně se zčistí a zhoustne.
Ovoce se vloží do cukru a na plotně pomalu ¼ hodiny se vaří. Pak se vyjme, narovná do láhví a polije vychladlým, na syrub svařeným cukrem. Dále se ovoce po sobě bělí (či blanchuje, t. j. vždy cukr se slije a teplý na ovoce nalije.
Třetí den přidá se na špičku nože strouhaný zázvor. Zavařenina se narovná do sklenic, zalije cukrem a pováže měchuřinou.
Melounová marmeláda.
Oloupané, dřevnatých částí zbavené melouny promačkají se na žíněném sítku. Na 1 kg kaše počítá se ½ kg tlučeného cukru, což se ponechá několikrát varem přejíti, přidá se kousek zázvoru, jejž však posléze nutno odstraniti. Marmeláda plni se do sklenic; vychladlá se pováže a sterilisuje v páře ještě ¼ hodiny.
Melounová šťáva.
Oloupané dužiny z malých melounu pokrájejí se na drobné kousky. Na 1 meloun vymačká se z 1 citronu šťáva, kterou se melounové řezy pokapou a prosypou tlučeným cukrem. (Cukru stejné množství jako ovoce.)
Melouny dají se do sklenic, pováží pergamenovým papírem a postaví na výsluní na tak dlouho, až se cukr se šťávou spojí. To trvá 4—5 dni. Pak se šťáva procedí a uloží v menších zazátkovaných lahvičkách. Upotřebuje se k různým moučníkům i do krémů.
témata článku:
Diskuze k článku „Zapomenuté recepty z melounů podle našich prababiček“