Historický obrázek kolorovaný serverem Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
Pravé anglické suchary.
Podáváme zde recept na výrobu pravých anglických sucharů, jak jej jistý návštěvník v Anglii přímo získal.
K výrobě sucharů potřeba jest zvláštního přístroje k propíchání těsta, jejž lze v obchodech s kuchyňským náčiním dostati. Jest ze železa, ale může si jej každý udělati sám.
Dá si od truhláře zhoblovati prkénko, nalinuje po jedné straně asi 1 cm. vzdálené čáry tužkou dle pravítka a kolmo na tyto taktéž čáry rovnoběžné, takže povstanou na prkénku čtverečky. Do rohů čtverečků natlukou se pak hřebíčky bez hlav, jaké obuvníci používají.
Těsto na suchary připraví se večer dne předcházejícího. Vezmou se 2 kg. mouky, 120 gr. cukru, 70 gr. jemného čajového másla, 1 celé vejce, 1 žloutek, ⅛ l. zvařeného studeného mléka a 10 gr. soli z jeleního rohu nebo 5 gr. vinné kyseliny a 5 gr. dvojité sody (dvojuhličitanu sodnatého.)
Všecko to se na prkně v těsto upraví, dá na hluboký talíř neb misku a taktéž hlubokým talířem neb miskou přikryje, poněvadž musí těsto přes noc dobře přikryté ležeti.
Druhý den se těsto na malé kousky nakrájí, každý kousek zvlášť válečkem na nudle rozválí; ostatní těsto zůstane vždy ještě dobře přikryté, poněvadž soda a kyselina vinná nesmí vyvětrati. Když každý kousek těsta jest na tenko vyválen, propíchá se v před uvedeným dírkovacím přístrojem a vyválené suchary dají se na plech do mírně horké trouby, kdež se do světložluta vypekou.
Suchary musí se, jakmile se svrchu jsou správně vypečeny, obrátiti. Z povědomého množství příprav dostaneme 130 kousků znamenitě chutnajících sucharů, jejichž zvláštní předností jest mimo to, že jsou velmi laciné.
témata článku:
Diskuze k článku „Zapomenutý recept na pravé anglické suchary“