Zdravé stravování: jak a kdy nejzdravěji jíst

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Eva - 1914, autor neuveden.
Jak by mělo vypadat zdravé stravování dětí i dospělých? A máme jíst vše, nebo přejít na čistě vegetariánskou stravu? Názor profesora Borosiniho na téma jídlo vám přiblíží článek z roku 1914.
Následující text pochází z roku 1914

Jak máme jísti?

Nedávno přednášel v Mnichově prof. Borosini o thematě „Požitky a zákon přírody“. Mezi jiným mluvil také o jídle.

Především, kdy máme jisti? Prof. Borosini míní, že nemáme jisti jen tehdy, když máme t. zv. „hlad“, nýbrž máme tak dlouho čekat až předešlé jídlo opustí žaludek. Jest velkým omylem mysli ti, že přijímáním potravy v krátkých přestávkách může tělo rychle sílit a mohutnět.

Tento omyl spočívá na nesprávné výživě, které je kulturní člověk vystaven již od útlého mládí.

Již kojenec dostává namnoze víc potravy, než by dostávati měl a ubohý žaludeček často není s to dostáti všem na něj kladeným požadavkům.

Tak je člověk vychováván k tomu, že má přehnanou touhu po potravě a při každém jídle pojídá příliš mnoho.

Dětem by prý se proto nemělo dávati po snídani nic „na deset hodin“. Slabým dětem se tímto špatným zvykem přímo škodí, neboť při zažívání jsou nuceny pracovati. Avšak největším zlem, jímž moderní lidstvo trpí, je prý rychlé polykání špatně rozkousané potravy.

Příroda nám dala zuby proto, abychom jich užívali. Zanedbáváme-li žvýkání, propadají naše zuby předčasné zkáze a přispíváme k celé řadě rozkladových procesů, při nichž vyvinují se v našem těle hnilobné jedy nejhoršího druhu. Často je slyšet moderního člověka naříkali si na nedostatek času k jídlu.

Tato námitka je však bezpodstatná. Máme li jen pět minut k disposici, je lépe v těchto pěti minutách pojisti málo, ale pomalu a dobře rozkousané, nežli v deseti minutách spolykati hromadu jídla. Ostatně každý člověk při každém povolání najde si k hlavnímu jídlu volnou hodinu a třeba to i večer bylo.

Pokud se týká vegetariánství, prohlásil prof. Borosini. že by mohli býti vegetariáni mnohem dále, kdyby fanatikové, kteří se mezi nimi nalézají, právě tak, jako mezi protivníky alkoholu, byli postupovali méně útočně.


Původní zdroj historického článku:
Eva - 1914, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. dubna 2020


Diskuze k článku „Zdravé stravování: jak a kdy nejzdravěji jíst“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.