Jídelní lístek.
Pondělí.
Oběd: Polévka z ovesných vloček, brukev a mrkev s brambory, vanilkový puding se šlehanou smetanou. — Večeře: Dušené ledvinky s brambory od oběda.
Úterý.
Oběd: Polévka ze skopových kostí s rýží, skopové maso na majoránu s noky. — Večere ohřátá od oběda.
Středa.
Oběd: Pražená polévka s nudlemi, škubánky. — Večeře: Opékané škubánky s uzenkami.
Čtvrtek.
Oběd: Polévka z uzeného masa s krupkami, šunkové flíčky, hlávkový salát. — Večeře: Chléb s máslem a brymzou, mléko, ředkvička.
Pátek.
Oběd: Polévka z hrachové mouky se smaženou houskou, smažené vdolečky s marmeládou. — Večeře: Jaterničky vařené, se křenem, chléb.
Sobota.
Oběd: Polévka hovězí s drobenkou, bramborové knedlíky, cibulová omáčka, hovězí maso. Ovoce. — Večere: Opékáné knedlíky na sádle.
Neděle.
Oběd: Polévka z kostí s bramborovými kostečkami, beefsteaky se sázeným vejcem a brambory, okurkový salát. Pischingerův dort. — Večeře: Chléb s máslem, čaj, sardinky.
Pečené ledvinová na jihoněmecký způsob.
Kůže se stáhne, maso se řádně opere, natře solí a pepřem, protáhne slaninou a vloží na několik dní do marinády (ocet, cibule a bobkový list). Maso se pak vyndá, vloží do pekáče, opeče po obou stranách při častém polévání polévkou a kyselou smetanou, až jest skorem hotovo, pak se pomaže po obou stranách vajíčkem, obalí ve strouhané housce a nechá na másle do zlatova usmažit.
Hovězí filet.
Všechny kůžičky a blanky se odstraní, maso se nasolí, slaninou protáhne a vloží do nádoby, jejíž dno obloženo jest plásty slaniny, přidá se půl l slabé polévky, několik malých cibulek, pokrájená kořínková zelenina, jedna kyselá okurka, pokrájená na kostečky,. něco dymiánu, estragonu, koření a maso se nechá zvolna dusit. Udušené pokrájí se na úhledné plásty, šťáva se zahustí moukou a přecedí na urovnané maso.
Dušené filet à la Duckese.
Proleželé Filet se protáhne slaninou, ováže slaninovými plásty, vloží do nádoby, zalije čtvrt litrem vína, čtvrt litrem polévky, přidá cibule, mrkev, petržel, několik pepřů, 2 hřebíčky a dobře přikryté se zvolna dusí. Šťáva se zahustí a procedí na nakrájené maso. Podává se: opékané malé celé brambůrky v soli a petrželi dřívé vařené, kroketky nebo bramborové opékané knedlíky.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na přípravu masa a historický jídelníček na celý týden“