Recepty našich prababiček na přípravu masa a historický jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Láká vás ledvinová pečeně nebo třeba filet à la Duckese? Zkuste si je připravit podle našich receptů z roku 1929. K tomu se navíc můžete při vaření inspirovat kompletním dobovým jídelníčkem na celý týden.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka z ovesných vloček, brukev a mrkev s brambory, vanilkový puding se šlehanou smetanou. — Večeře: Dušené ledvinky s brambory od oběda.

Úterý.
Oběd: Polévka ze skopových kostí s rýží, skopové maso na majoránu s noky. — Večere ohřátá od oběda.

Středa.
Oběd: Pražená polévka s nudlemi, škubánky. — Večeře: Opékané škubánky s uzenkami.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka z uzeného masa s krupkami, šunkové flíčky, hlávkový salát. — Večeře: Chléb s máslem a brymzou, mléko, ředkvička.

Pátek.
Oběd: Polévka z hrachové mouky se smaženou houskou, smažené vdolečky s marmeládou. — Večeře: Jaterničky vařené, se křenem, chléb.

Sobota.
Oběd: Polévka hovězí s drobenkou, bramborové knedlíky, cibulová omáčka, hovězí maso. Ovoce. — Večere: Opékáné knedlíky na sádle.

Neděle.
Oběd: Polévka z kostí s bramborovými kostečkami, beefsteaky se sázeným vejcem a brambory, okurkový salát. Pischingerův dort. — Večeře: Chléb s máslem, čaj, sardinky.

Pečené ledvinová na jihoněmecký způsob.

Kůže se stáhne, maso se řádně opere, natře solí a pepřem, protáhne slaninou a vloží na několik dní do marinády (ocet, cibule a bobkový list). Maso se pak vyndá, vloží do pekáče, opeče po obou stranách při častém polévání polévkou a kyselou smetanou, až jest skorem hotovo, pak se pomaže po obou stranách vajíčkem, obalí ve strouhané housce a nechá na másle do zlatova usmažit.

Hovězí filet.

Všechny kůžičky a blanky se odstraní, maso se nasolí, slaninou protáhne a vloží do nádoby, jejíž dno obloženo jest plásty slaniny, přidá se půl l slabé polévky, několik malých cibulek, pokrájená kořínková zelenina, jedna kyselá okurka, pokrájená na kostečky,. něco dymiánu, estragonu, koření a maso se nechá zvolna dusit. Udušené pokrájí se na úhledné plásty, šťáva se zahustí moukou a přecedí na urovnané maso.

Dušené filet à la Duckese.

Proleželé Filet se protáhne slaninou, ováže slaninovými plásty, vloží do nádoby, zalije čtvrt litrem vína, čtvrt litrem polévky, přidá cibule, mrkev, petržel, několik pepřů, 2 hřebíčky a dobře přikryté se zvolna dusí. Šťáva se zahustí a procedí na nakrájené maso. Podává se: opékané malé celé brambůrky v soli a petrželi dřívé vařené, kroketky nebo bramborové opékané knedlíky.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. října 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na přípravu masa a historický jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.