Škubánky.
Na tři díly brambor vezme se jeden díl mouky. Brambory se uvaří ve slané vodě. Když změknou, prisype se k nim mouka a nechá povařiti. (Dá-li se mouka dříve a dlouho se vaří, udělají se z ní žmolky, které se pak nedají rozdělati.)
Na to se brambory s moukou hodně rozšťouchají a trou tak dlouho, až se úplně smísí. Lžicí namočenou v rozpáleném másle škubají se malé noky a dávají se na talíř posypaný smaženou žemličkou, každá vrstva prosype se vždy znova a též pomastí.
Místo žemličky mohou se sypati syrečkem, oslazeným mákem nebo politi dobrými povidly.
Škubánky s praženou moukou.
Uvaří se brambory a mouka na vepřovém sádle se upraží. Vařené brambory se ocedí, pražená mouka se k nim přimíchá, tře se to řádně, až se to spojí, a jsou-li příliš suché, přidá se k nim trochu vody, která se byla s brambor scedila. Musí se mastiti více než předešlé. (Počítá se opět na tři díly brambor jeden díl mouky.)
Škubánky z mouky a krupice cíli spěšné buchty.
Čtvrt kila krupice a též tolik mouky zavaří se do půl litru osolené vody, míchá se tím tak dlouho, až to zhoustne, pak se lžicí vykrajují z toho škubánky, omastí se a posypou syrečkem. Je to nejrychleji vařené jídlo.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na dokonalé škubánky z doby našich prababiček“