Recepty na dokonalé škubánky z doby našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.
Máte rádi tradiční škubánky? Máme pro vás hned tři skvělé historické recepty z roku 1894, podle kterých si můžete tuto oblíbenou sladkou nebo slanou dobrotu připravit.
Následující text pochází z roku 1894

Škubánky.

Na tři díly brambor vezme se jeden díl mouky. Brambory se uvaří ve slané vodě. Když změknou, prisype se k nim mouka a nechá povařiti. (Dá-li se mouka dříve a dlouho se vaří, udělají se z ní žmolky, které se pak nedají rozdělati.)

Na to se brambory s moukou hodně rozšťouchají a trou tak dlouho, až se úplně smísí. Lžicí namočenou v rozpáleném másle škubají se malé noky a dávají se na talíř posypaný smaženou žemličkou, každá vrstva prosype se vždy znova a též pomastí.

Místo žemličky mohou se sypati syrečkem, oslazeným mákem nebo politi dobrými povidly.

Škubánky s praženou moukou.

Uvaří se brambory a mouka na vepřovém sádle se upraží. Vařené brambory se ocedí, pražená mouka se k nim přimíchá, tře se to řádně, až se to spojí, a jsou-li příliš suché, přidá se k nim trochu vody, která se byla s brambor scedila. Musí se mastiti více než předešlé. (Počítá se opět na tři díly brambor jeden díl mouky.)

Škubánky z mouky a krupice cíli spěšné buchty.

Čtvrt kila krupice a též tolik mouky zavaří se do půl litru osolené vody, míchá se tím tak dlouho, až to zhoustne, pak se lžicí vykrajují z toho škubánky, omastí se a posypou syrečkem. Je to nejrychleji vařené jídlo.


Původní zdroj historického článku:
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. listopadu 2018


Diskuze k článku „Recepty na dokonalé škubánky z doby našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.