Barvení kořalek a likérů.
Barvení kořalek a likérů, jako vůbec i jiných nápojů a potravin jest velmi nesmyslné a to tím více, jelikož některá barviva zdraví lidskému nejsou prospěšna ; naopak jsou mnohé barvy dosti nezdravé a škodlivé, často i velmi jedovaté.
Továrník hledí žádosti a zvyku svých konsumentů vyhovět, staraje se pouze o to, aby jeho výrobek byl úhledný a lákavý, aby šel na odbyt ; ostatek nemá dost často ani tušení o tom, že by některým barvivem lidskému zdraví mohl ublížit.
Neškodné barvy jsou :
Hnědá neb žlutá: Pálený cukr neb kolér.
Žlutá: Šafran.
Modrá: Indychový karmín.
Červená: Košenilla a něco kamence.
Zelená: Směs modré a žluté.
Fialová: Směs modré a červené.
Barvy anilinové jsou vždy nebezpečné, proto že obyčejně otrušík obsahují.
Nekteré firmy nabízejí ovšem anilinové barvy, které mají býti úplně prosté otrušíku ; je-li tomu však zkutečně tak, o tom nechť se každý zkouškou přesvědčí a kdo by onu zkoušku podniknouti nechtěl neb neuměl, ten necht raději sáhne k barvám s hora uvedeným, úplně neškodným.
Duplais uvádí k barvení likérů následující předpisy :
Barva červená.
A. (jemná). Do 2 litrů vařící vody dá se 125 gr. roztlučené košenily, pak se zamíchá a přidá 30 gramů římského kamence a 30 gramů čistěného vinného kamene.
Po vychladnutí se konečné přidá 1½ litru líhu 85°, barva se přecedí a v dobře ucpané láhvi uschová.
B. (obyčejná). 2 díly orseili rozpustí se v 5 dílech 85° líhu.
Barva žlutá.
A. Na 1 díl šafránu vleje se 8 dílů vařící vody, dobře se zamíchá a po vychladnutí procedí se tekutina skrz síto.
Šafrán se pak opět tímtéž množstvím vařící vody poleje a po vychladnutí skrz síto procedí. Oboje procezené tekutiny se pak smíchají, načež se k nim 4 díly líhu přidá.
Kdo by chtěl šafránovou příchuť odstranit, necht vaří šafrán delší dobu ve vodě, vonné částky se s parou vytratí.
Barva žlutá neb hnědá.
Nech 12 litrů kolonialního syrobu neb rafinovaného cukru s 5 litry vody a 10 gramy vosku (vosk zamezuje přetékání) na ohni tak dlouho taviti, až se do tmavožluta- neb hněda zbarví. Povstalý karamel (pražený cukr) jest tak výdatný, že 1 dílem možno 1000 - 2000 dílů kořalky žlutě obarvit.
Pražený cukr lze v obchodě pod jmenem kolér dostati.
Barva modrá.
Rozpust indychový karmín ve vodě, které na fiter 1.5 gramu sody přidáno a přilej 8—10% líhu.
Barva zelená.
Docílí se smíšením barvy žluté a modré, ostatek možno zelené barvivo z rozličných bylin jako: kopřiv, melisy a t. d. 60—65% lihem vytáhnouti. Slabší líh barvivo dokonale nerozpouští.
Barva fialová
dosáhne se smíšením barvy modré a červené v patřičném poměru.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept našich pradědečků: jak obarvit kořalku na téměř libovolnou baru“