Recept našich pradědečků: jak obarvit kořalku na téměř libovolnou baru

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Výroba lihovin na studené cestě 1877, autor Antonín Markl.
Chcete zabavit společnost nebo sami ochutnat něco zajímavého? Zkuste si podle receptů z roku 1877 zbarvit svou oblíbený destilát na nějakou nezvyklou barvu.
Následující text pochází z roku 1877

Barvení kořalek a likérů.

Barvení kořalek a likérů, jako vůbec i jiných nápojů a potravin jest velmi nesmyslné a to tím více, jelikož některá barviva zdraví lidskému nejsou prospěšna ; naopak jsou mnohé barvy dosti nezdravé a škodlivé, často i velmi jedovaté.

Továrník hledí žádosti a zvyku svých konsumentů vyhovět, staraje se pouze o to, aby jeho výrobek byl úhledný a lákavý, aby šel na odbyt ; ostatek nemá dost často ani tušení o tom, že by některým barvivem lidskému zdraví mohl ublížit.

Neškodné barvy jsou :

Hnědá neb žlutá: Pálený cukr neb kolér.

Žlutá: Šafran.

Modrá: Indychový karmín.

Červená: Košenilla a něco kamence.

Zelená: Směs modré a žluté.

Fialová: Směs modré a červené.

Barvy anilinové jsou vždy nebezpečné, proto že obyčejně otrušík obsahují.

Nekteré firmy nabízejí ovšem anilinové barvy, které mají býti úplně prosté otrušíku ; je-li tomu však zkutečně tak, o tom nechť se každý zkouškou přesvědčí a kdo by onu zkoušku podniknouti nechtěl neb neuměl, ten necht raději sáhne k barvám s hora uvedeným, úplně neškodným.

Duplais uvádí k barvení likérů následující předpisy :

Barva červená.

A. (jemná). Do 2 litrů vařící vody dá se 125 gr. roztlučené košenily, pak se zamíchá a přidá 30 gramů římského kamence a 30 gramů čistěného vinného kamene.

Po vychladnutí se konečné přidá 1½ litru líhu 85°, barva se přecedí a v dobře ucpané láhvi uschová.

B. (obyčejná). 2 díly orseili rozpustí se v 5 dílech 85° líhu.

Barva žlutá.

A. Na 1 díl šafránu vleje se 8 dílů vařící vody, dobře se zamíchá a po vychladnutí procedí se tekutina skrz síto.

Šafrán se pak opět tímtéž množstvím vařící vody poleje a po vychladnutí skrz síto procedí. Oboje procezené tekutiny se pak smíchají, načež se k nim 4 díly líhu přidá.

Kdo by chtěl šafránovou příchuť odstranit, necht vaří šafrán delší dobu ve vodě, vonné částky se s parou vytratí.

Barva žlutá neb hnědá.

Nech 12 litrů kolonialního syrobu neb rafinovaného cukru s 5 litry vody a 10 gramy vosku (vosk zamezuje přetékání) na ohni tak dlouho taviti, až se do tmavožluta- neb hněda zbarví. Povstalý karamel (pražený cukr) jest tak výdatný, že 1 dílem možno 1000 - 2000 dílů kořalky žlutě obarvit.

Pražený cukr lze v obchodě pod jmenem kolér dostati.

Barva modrá.

Rozpust indychový karmín ve vodě, které na fiter 1.5 gramu sody přidáno a přilej 8—10% líhu.

Barva zelená.

Docílí se smíšením barvy žluté a modré, ostatek možno zelené barvivo z rozličných bylin jako: kopřiv, melisy a t. d. 60—65% lihem vytáhnouti. Slabší líh barvivo dokonale nerozpouští.

Barva fialová

dosáhne se smíšením barvy modré a červené v patřičném poměru.


Původní zdroj historického článku:
Výroba lihovin na studené cestě 1877, autor Antonín Markl.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. listopadu 2018


Diskuze k článku „Recept našich pradědečků: jak obarvit kořalku na téměř libovolnou baru“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.