Příprava kmínového sýra.
Sedlé mléko se na 34° C zahřeje a vlije do pytlíku a v lisu tvarohovém se vylisuje. 100 l kyselého mléka dá 11 kg tvarohu.
Tvaroh se hněte za přídavku : 8% soli, 1% přebraného kmínu a ½% jemně umletého pepře a kousek starého v mléce rozdělaného sýra. Přídavek sýra způsobí rychlejší a stejnoměrnější zrání. Pepř odpuzuje mouchy a dodává sýru chuti po ořechách.
Když jest vše dohromady propracováno, uhnětou se asi 30 dg těžké podlouhlé sýry, které na prkénku dají se usušiti. Dobře uděláme, když pod sýry dáme několik stébel slámy, čímž zabráníme rozpraskání. Jakmile sýry tak dalece ztuhly, že se dají obraceti, obrátí se.
Na to se ukládají vrstevnatě do soudků neb hrnků z kameniny střídavě s vrstvami spařené slámy ovesné. Pak postaví se na místo chladné a každých osm dní se uvedeným způsobem přeloží.
Asi za čtyři neděle jest sýr zralý; ku prodeji se balí do staniolu nebo papíru pergamenového.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept na domácí kmínový sýr podle našich prababiček“