Recept na domácí kmínový sýr podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1905, autor neuveden.
Máte rádi sýr? Zkuste si sami připravit skvělý kmínový sýr podle receptu z roku 1905.
Následující text pochází z roku 1905

Příprava kmínového sýra.

Sedlé mléko se na 34° C zahřeje a vlije do pytlíku a v lisu tvarohovém se vylisuje. 100 l kyselého mléka dá 11 kg tvarohu.

Tvaroh se hněte za přídavku : 8% soli, 1% přebraného kmínu a ½% jemně umletého pepře a kousek starého v mléce rozdělaného sýra. Přídavek sýra způsobí rychlejší a stejnoměrnější zrání. Pepř odpuzuje mouchy a dodává sýru chuti po ořechách.

Když jest vše dohromady propracováno, uhnětou se asi 30 dg těžké podlouhlé sýry, které na prkénku dají se usušiti. Dobře uděláme, když pod sýry dáme několik stébel slámy, čímž zabráníme rozpraskání. Jakmile sýry tak dalece ztuhly, že se dají obraceti, obrátí se.

Na to se ukládají vrstevnatě do soudků neb hrnků z kameniny střídavě s vrstvami spařené slámy ovesné. Pak postaví se na místo chladné a každých osm dní se uvedeným způsobem přeloží.

Asi za čtyři neděle jest sýr zralý; ku prodeji se balí do staniolu nebo papíru pergamenového.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1905, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. prosince 2018


Diskuze k článku „Recept na domácí kmínový sýr podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.