Vánoční tip našich prababiček: proč nad štědrovečerní stůl patří jmelí a jaké jídlo servírovat?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Vlasta.
Jak naše prababičky chystaly slavnostní vánoční stůl, jaká jídla na něj na Vánoce servírovaly a proč měla být nad stolem zavěšená velká větev jmelí? To vám prozradí článek z 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Úprava vánočního stolu.

Snad všechny stejně pečlivě a svědomitě konáme prostírání stolu každého dne, jak bychom tedy s daleko větší důkladností nepostaraly se o úpravu štědrovečerního stolu, kolem něhož zasedne celá rodina, který bude středem celé vánoční slavnosti.

Je lhostejno, jakého tvaru bude stůl, k němuž se sesedne, to se bude říditi počtem osob, ale není a nesmí býti lhostejno, k jak prostřenému stolu se zasedá. Vždyť štědrovečerní večeře je rodinnou slavností, svátem lásky a k takovému dni musíme upraviti stůl jak nejlépe můžeme a umíme.

Stůl pokryjeme běloskvoucím ubrusem a podle předpisu, či lépe podle možností jednotlivce, prostřeme. Protože jmelí je považováno za symbol vánoc, hledíme ho míti dostatek i na stole.

Po vzoru anglickém zavěsíme i na lustr silnou větev jmelí, ovázanou zlatou stužkou. Symbolický význam jmelí je znám: Pod zavěšenou snítkou jmelí smí pán veřejně políbiti dámu, neboť se věří v čistotu polibku, daného pod snítkou jmelí.

Doprostřed stolu můžeme umístiti nízkou vázičku též se jmelím a jedlovými větévkami, po případě i snítkami mimosy. Ke každému příboru, buďto po straně nebo nahoře, nad příborem, položíme rovněž jedlovou větvičku se jmelím s mnoha bílými bobulkami, nebo snítky jmelí s proutkem konvalinky a asparagusu, nebo jemnou mimosu, vše svázané zlatou nitkou v úhlednou kytičku. Do této kytičky, je-li hostů k štědrovečerní tabuli větší počet, zastrkuje se lísteček se jménem toho hosta, který na dotyčném místě má seděti.

Chce-li kdo mítí bohatěji upravený stůl, může tento poházenými snítkami ozdobiti, nebo ozdobí střed stolu snítkami do kruhu (u kulatých), či do oválu (u podélných) seskupenými. Mnozí lidé dávají do středu stolu, místo vázy s čerstvými květinami, mísu s ovocem: jablky, pomeranči, hrozny vína, ořechy a pod., podloženou čerstvými listy zelenými. Je velmi pěkná takto upravená a koledou naplněná mísa, skoro vhodnější na vánoční stůl.

Jinak, pokud ovšem místo na stole stačí, můžeme naň dáti i mísu s vánočním pečivem, nebo podnos s nakrájenou vánočkou. Tyto věci mohou býti srovnány třeba na jiném menším stolku, nebo na stolku servírovacím, ale co možno v blízkostí hostitelky, aby tato stálým vstáváním od stolu, přinášením dalších jídel a obsluhováním, nerušila slavnostní chod večeře. Štědrovečerní večeře je v hlavních rysech v rodinách středních asi tak stejná. Hlavním jídlem bývá tradiční ryba a podává se ve 2—3 chodech po rybí polévce s príkrmy: bramborovým salátem, lístkovým pečivem a pod. Potom následuje jablkový závin a k zakončení večeře třeba i dort, nechystá-li ho hospodyňka až k božíhodovému obědu. Jinak může býti jídelní lístek štědrého večera zpestřen mnoha jinými jídly.

Vánoce mají jedno jedinečné kouzlo — kouzlo domova a proto hleďme využiti všech možnosti k vytvoření slavnostního vzhledu naší domácnosti, aby naši drazí pocítili, jak hřejivé je kouzlo Štědrého večera a celých vánočních svátků.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Vlasta.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. prosince 2018


Diskuze k článku „Vánoční tip našich prababiček: proč nad štědrovečerní stůl patří jmelí a jaké jídlo servírovat?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.