Jídelní lístek
Pondělí.
Oběd: Polévka hrachová, meruňkové knedlíky (ze sušených meruněk, přes noc namočených). — Večeře: Nářez, chléb s máslem.
Úterý.
Oběd: Polévka chlebová, klobásy s bramborem a se zelím. — Večeře: Vařený květák s houskou, nebo česneková polévka s chlebem a husím sádlem.
Středa.
Oběd: Polévka zeleninová s kapáním, sekaný zaječí předek s bramborem, kompot. — Večeře: Z dopoledne uvařených brambor placičky, pečené na plotně, se sádlem a škvarečky.
Čtvrtek.
Oběd: Polévka kroupová, skopový pilaf s rýží, svítek v mléce. — Večeře: Studený sekaný zaječí předek od předešlého dne, k němu chléb a okurka.
Pátek.
Oběd: Polévka bramborová, smažený kapr s bramborem, k němu citron. — Večeře: čaj, chléb s máslem a medem.
Sobota.
Oběd: Polévka rybí (z kapra od včerejška), houskové knedlíky, vepřová krkovička na kmíne. — Večeře: Opékané knedlíky s vejcem.
Neděle.
Oběd: Polévka z kostí s bramborovými kostečkami, dušené hovězí maso obložené zeleninou (kapusta, mrkev, špenát, brukev, v sobotu upravené) s pommes frites, tvarohový dort. — Večeře: ohřátá od oběda.
Smetanová omeleta
Smetanová omeleta pořídí se z koflíku sladké nebo kyselé smetany, která se rozkloktá se šesti žloutky a 10 dg mouky, vmíchá se potom sníh ze šesti bílků a omeleta upečená podá se s některou zavařeninou.
Teplé sýrové chlebíčky.
Vypracujete těsto ze 40 gramů strouhaného ementálského sýra (jiný tvrdý sýr též), 70 g mouky a 40 g másla s jedním žloutkem a trochou soli; nechte těsto ve studenu odpočinouti a po půl (hodině vyválejte ztlouští půl centimetru. Vykrajujte z něho pak koláčky, upečte zlatožlutě a teplé podávejte.
Čajové zákusky masité.
Jemně usekané maso telecí neb z kuřete (zbytky) se na másle udusí. Do světlé jíšky vmícháme 1½ utřené sardele, půl okurky naložené, lžíci kaparů, trochu petržele, na tvrdo uvařený žloutek a bílek, 4 dkg šunky nebo uzeného jazyku a trochu telecích nebo husích jater (vše jen hrubě sekané) a sekaninu z masa telecího nebo z kuřete. Dobře to promícháme. Žemle, po straně zkrojené, se vydlabou a smíšeninou naplní, skrojek se priklopí a zabalí do pergamenového papíru a dá se k ledu nebo do studena na 24 hodiny (výtečné).
Mléčný živný pokrm pro děti.
Žloutky zpění se třením s cukrem, zakloktají do vařícího mléka, odstaví a vmíchá se ještě tuhý sníh; podává se s houskou nebo buchtou.
Ledvinková omeleta.
Cistě uchystané ledvinky telecí se jemně usekají nebo ve strojku umelou a kašovina se povaří v rozpáleném másle s několika koláčky cibule, trochou soli a pepře. Odstaví se a trochou jíšky zahustí a Maggiho kořením okoření. Zatím připravte jednoduchý vaječník, •který se posype jemně sekanou petrželí a navrch rozložíte hustou omáčku ledvinkovou a omeletu sbalíte..
Čočkovec.
Uvařte na měkko 3/10 litru dobré čočky, odceďte ji a protřete, aby se slupky odstranily. Utřete pak 14 dg cukru s 8 žloutky a trochu jemně usekané citronové kůry, vmíchejte do toho 20 dg čočkové kašoviny a na konec sníh z 8 bílků. Vařte to v páře a podejte s vinnou pěnou neb čokoládovým polevem.
Skopové po bulharsku.
Naklepe se maso nakrájené na kousky (asi 1 kg), od loje očistí, osolí a opepří, trochou zázvoru okoření a moukou posype; nechá se odležet. Zatím nakrájejí se 2—3 cibule, půl hlávky zelí, půl brukve, trochu květáku, hub a několik rajských jablíček, kousek celeru a žluté řípy; vše na jemné nudličky. Cibule vloží se do másla, jemně zpění, přidá se trochu papriky a rozdrobený bobkový list a kousek utřeného česneku. Nyní se do toho vloží maso a když pustí šťávu, přidá se uchystaná zelenina a dusí do měkka. Asi čtvrt hodiny před donesením na stůl přidají se brambory na kostky krájené. Krmě se chválí jako neobyčejně chutná a silná.
Králičí maso
Králičí maso lze učiniti velice chutným, očistíme-li je náležitě a obložíme pak klestím jedlovým a jalovcem a svázané pověsíme přes noc na chladné, vzdušné místo. Následujícího dne maso dáme do vinného octa s cibulí, solí a pepřem, bobkovým listem a několika hřebíčky. Chceme-li je pak péci, rozpustíme v pekáči kus másla, přidáme několik kousků neuzené slaniny, maso do toho vložíme a pečeme, navlažujíce jej maridou.
témata článku:
Diskuze k článku „Historický jídelníček na celý týden plus recepty na čočkovec a další jídla z doby našich prababiček“