Sýr a jeho obyvatelé.
O sýru a jeho obyvatelích konal zajímavá studia řiditel mlékařské školy Sonntal ve Švýcařích.
Dle jeho pozorování a výpočtů obsahuje 1 g čerstvého ementálského sýru 90.000 až 100.000 mikrobů; čím sýr starší tím počet mikrobů stoupá a obnáší po 70 dnech 1 g až 800000 mikrobů.
Měkké sýry vykazují daleko větší číslice; obsahují čerstvé v 1 g až 1,200.000 mikrobů, který počet po 45 dnech stoupá na 2 000 000.
Čísla tato vztahují se na kousky sýru vzaté z prostředku, blíže ke krajím bylo nalezeno v 1 g sýru 360.000 až 5,600.000 mikrobů. Vezmeme-li z uvedených číslic prostředek, tedy obývá v 360 g sýru právě tolik živočichů jako lidí na celém světě.
Vzdor tomu jest sýr znamenitá, výživná a lehce stravitelná potrava, snad právě pro ony četné mikroby.
témata článku:
Diskuze k článku „Překvapivý život uvnitř sýru“