Hrachové karbanátky.
Uvaříme žlutý hrách na pěkné zrno a prolisujeme. Rovněž rozmělníme vařené brambory. Obé promícháme spolu s vejci, kouskem strouhané cibulky; vše osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a spojíme směs moukou.
Vyválíme ve strouhané housce, tvoříme karbanátky jako masité a smažíme. Poměr pro více osob; 1 kg hrachu, 3 vejce, 6 dkg mouky (i černé), 3 strouhané žemle.
Fazolková kaše.
Čtvrt kg fazolí se do měkka uvaří a prolisuje. V misce umícháme lžíci hořčice,. 1 žloutek, trochu oleje a octa. Lisovaná fazolka se tam přidá a dobře umíchá. Kaše podává se studená k masům dušeným. Má jemnou, pikantní chuť.
Hrachová kaše (12 osob).
80 dkg žlutého hrachu, nejlépe půleného, se uvaří a lisuje. Upravíme ze 6 dkg sádla a 6 dkg mouky jíšku s cibulkou a kaši z bráchu tam přidáme. Podlijeme osminu litru mléka neb polévky, ochutníme slabě česnekem. Na míse se pěkně upraví rýhy lžící a skropí zlatovou cibulkou, obloží řízky okurky.
Polévka fazolová.
Den před vařením močené fazole uvaří a prolisujeme do vody odměřené na polévku. Povařená polévka zapraží se cibulkovou jíškou, koření květem. Do mléka, nejlépe nakyslého, rozkloktáme žloutek a zalijeme do povařené polévky. Podáváme se smaženým chlebem.
Krupovka
Chutná krupovka připraví se z krupek, jež se na plotně poněkud opraží, aby se daly v kávovém mlýnku rozemlíti. Kdo má domácí šrotovníček, rozemele kroupy na něm. Kroupy vaří se v osolené vodě, k niž se přidá něco mléka a soli a kroupy uvaří se do měkka. Polévka tato je zejména pro děti velmi výživná a hodí se také k snídani na místě kávy. V tomto případě musí se ovšem kroupy již večer navařiti.
témata článku:
Diskuze k článku „Levné bezmasé recepty z doby první světové války“