Medové pivo.
Domácí výroba piva z ječmene je, jak známo, zakázána.
Včelaři však si mohou bez prohřešení se proti tomuto zákazu připraviti v domácnosti dobré pivo z medu, k jehož výrobě zde podáváme recept:
Promíchá se dobře 22 litrů vody se 3 litry medu a smíšenina vaří se na mírném ohni, až pění. Pěna se obezřele sbírá a vypařená voda se opět dosadí, aby bylo opět 25 litrů. To se snadno změří dřevěnou hůlčičkou, která se vstrčí do hrnce na počátku a poznamená se na ní výška zářezem.
Když tekutina přestane pěniti, dá se na 25 litrů toho 50 gramů chmele, který se vpustí do hrnce v tylovém sáčku, vaří asi půl hodiny, chmel se vyjme, pěna se opět sebere a hrnec se odstaví s ohně a vyčká, až teplota směsi klesne na 30 stupňů Celsia, načež se sleje do soudku, přidá se 50 gr kvasnic a soudek opatřený kvasící zátkou postaví se do kuchyně.
Po 5 až 8 dnech, když je bouřlivé kvašení skončeno, soudek se zazátkuje a postaví do chladné místnosti, kde se ponechá 3 až 4 dni. Čím déle leží — tím je lepší.
Stáhne-li se do lahví, musí se tyto dobře zakorkovat. Také se může užiti místo medu cukru, v kterémž případě se ho bere 1 a půl kg, z něhož se 5 dkg na pánvi praží, až zhnědne, a ten se přidá do. piva po uvařeni.
Výroba tohoto piva není zakázána a nepodléhá zdanění, jest však dobře ohlásili ji nejbližší finanční stráži.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept na medové pivo, aneb jak naši pradědové kdysi obcházeli zákaz domácího vaření piva“