Recept na medové pivo, aneb jak naši pradědové kdysi obcházeli zákaz domácího vaření piva

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1917, autor neuveden.
Za doby první světové války bylo zakázáno vařit si doma pivo. Ale protože žízeň je věčná... tak pro vás máme recept, podle kterého se v roce 1917 dalo doma uvařit skvělé medové pivo.
Následující text pochází z roku 1917

Medové pivo.

Domácí výroba piva z ječmene je, jak známo, zakázána.

Včelaři však si mohou bez prohřešení se proti tomuto zákazu připraviti v domácnosti dobré pivo z medu, k jehož výrobě zde podáváme recept:

Promíchá se dobře 22 litrů vody se 3 litry medu a smíšenina vaří se na mírném ohni, až pění. Pěna se obezřele sbírá a vypařená voda se opět dosadí, aby bylo opět 25 litrů. To se snadno změří dřevěnou hůlčičkou, která se vstrčí do hrnce na počátku a poznamená se na ní výška zářezem.

Když tekutina přestane pěniti, dá se na 25 litrů toho 50 gramů chmele, který se vpustí do hrnce v tylovém sáčku, vaří asi půl hodiny, chmel se vyjme, pěna se opět sebere a hrnec se odstaví s ohně a vyčká, až teplota směsi klesne na 30 stupňů Celsia, načež se sleje do soudku, přidá se 50 gr kvasnic a soudek opatřený kvasící zátkou postaví se do kuchyně.

Po 5 až 8 dnech, když je bouřlivé kvašení skončeno, soudek se zazátkuje a postaví do chladné místnosti, kde se ponechá 3 až 4 dni. Čím déle leží — tím je lepší.

Stáhne-li se do lahví, musí se tyto dobře zakorkovat. Také se může užiti místo medu cukru, v kterémž případě se ho bere 1 a půl kg, z něhož se 5 dkg na pánvi praží, až zhnědne, a ten se přidá do. piva po uvařeni.

Výroba tohoto piva není zakázána a nepodléhá zdanění, jest však dobře ohlásili ji nejbližší finanční stráži.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1917, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. února 2019


Diskuze k článku „Recept na medové pivo, aneb jak naši pradědové kdysi obcházeli zákaz domácího vaření piva“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.