Omáčky k hovězímu masu.
Omáčka z tomat (rajských jablek).
Tomata udusí se na másle, přidá se kousek cibule pár zrnek všehochuti, prileje se na to polévka a trochu octa, ale jen málo, a trochu vina. Nechá se to povařiti, zapraží se řídce jíškou, přecedí, přidá se citronové kůry a cukr a nechá se znova vařit, až omáčka zhoustne.
Omáčka sardelová.
Na usmaženou cibulku nalije se hovězí polévka, řídce se zapraží a procedí. Sardelka se vypere, kosti zbaví, s kouskem másla utře a nechá v omáčce povařiti. K posledu přidá se drobně sekaná citronová kůra.
Omáčka cibulová.
Cibule usmaží se na loji do růžova, přidá se k ní vařečka mouky a nechá červenati, zaleje se hovězí polévkou, nechá povařit, až zhoustne, pak se procedí.
Omáčka pažítková.
Do polévky dá se vařiti stroužek se solí utřeného česneku, přidá se jíška a nechá povařit, až omáčka zhoustne. K posledu připojí se skrájená pažitka, která se jen málo povaří, aby zůstala zelená a neztratila chuť, a omáčka nese se hned na stůl.
I. Omáčka koprová.
Vařečka mouky rozdělá se octem (octa ne mnoho, aby nebyla příliš kyselá), k tomu přileje se sladká smetana a míchá se tím tak dlouho, až se to svaří, na to se zašlehne žloutkem, přidá se kopr a pozorně se míchá, aby omáčka nepřilehla a se nepřipálila.
II. Omáčka koprová.
Do hovězí polévky dá se vařit kopr, přidá se jíška, povaří se, až zhoustne, pak se zašlehne žloutkem a zaleje smetanou.
III. Omáčka koprová.
V neplném půllitru kyselé smetany rozdělá se pozorně vařečka mouky, aby se neudělaly chuchvalce, přidá se kopr drobně sekaný a míchá se tak dlouho, až se začne omáčka vařit, aby se nesrazila. Je-li málo kyselá, přikápne se trochu octa.
Omáčka slezinová.
Kus vařené sleziny seškrábe se nožem, aby tam nebyla žádná blanka, a dá se vařiti do hovězí polévky. K tomu se připojí několik zrnek všehochuti, 1 hřebíček, trochu octa nebo citronové šťávy, trochu vina, kousek cukru, zapraží se jíškou, procedí, přidá se citronová kůra a nechá se vařit, až zhoustne.
Omáčka česneková.
Kousek cibule a česneku usmaží se na loji do růžova, zaleje se hovězí polévkou, zapraží, přidá trochu květu, nechá povařit a než se dá na stůl, procedí se.
Omáčka bramborová.
Dá se do hovězí polévky vařiti pár drobně rozsekaných brambor s několika zrnky všehochuti. Když se rozvaří, přidá se k nim vařečka mouky s máslem utřené, hodně se to rozmíchá, procedí, přidá trochu citronové kůry a šťávy a nechá povařit, až zhoustne.
Omáčka okurková.
Dvě kyselé okurky se oloupají, na kruhátku rozkrouhají a dají vařit do hovězí polévky. Když změknou, přidá se jíška, omáčka se povaří a je-li málo kyselá, zakape se citronovou šťávou. Ku konci může se též zašlehnuuti žloutkem se lžící smetany.
Omáčka kaparová.
Dvě deka kaparů a citronová kůra povaři se v hovězí polévce, pak se přidá jíška, prášek všehochuti, lžíce bílého vína, kousek cukru a nechá se znova povařit.
Omáčka šťovíková.
Šťovík drobně rozsekaný dá se do polévky vařit omáčka řídce se zapraží a procedí, a když je hotova, zašlehne se žloutkem se lžící smetany.
Jiný způsob : K omáčce přidá se prášek všehochuti, dvě lžíce vína, kousek cukru, nechá se povařiti, procedí se a ku konci připojí se trochu citronové kůry.
I. Omáčka studená.
Uvaří se vejce na tvrdo. Žloutek utře se s dobrým olejem, bílek se drobně rozseká a též k tomu připojí, prileje se ocet, hodně se to rozmíchá, přidá drobně sekaná pažitka, trochu soli a trochu cukru.
II. Omáčka studená.
Vařená játra z drůbeže utrou se se žloutkem, přidá se bílek drobně sekaný, pažitka, trochu octa a vína.
Smetanový křen.
Vařečka mouky rozdělá se pozorně ve smetaně, aby nebyly chuchvalce, a vlije do vařící se smetany, k níž se připojilo několik oloupaných utlučených mandlí. Trochu se osolí a než se nese na stůl, zamíchá se do ní cukr a křen.
Polévkový křen.
Jedna ostrouhaná žemle namočí se do vody, vymačká, dá do půllitrového hrnku, přidá se k ní trochu loje sebraného s polévky, vařečkou hodně se rozmíchá, načež se přilévá hovězí polévka, ještě se omáčka míchá, nechá povařit a ku konci přidá se prášek květu a křen, který se jen maloučko povaří.
Místo housky může se dáti mouka, hodně s mastnotou s polévky rozmíchat a volně polévky přilévat, aby se neudělaly chuchvalce.
Křen s citronovou šťávou.
Rozstrouhaný křen dá se do nádobky, v níž má přijíti na stůl (musí ho býti dostatečné množství), spaří se několika lžícemi horké polévky a zacedí citronovou šťávou.
Brambory v paprice k masu.
Cibule usmaží se na másle do růžova, přidají se k ní dvě vařečky mouky, nechá se spejchnout, podlije se polévkou a vodou, aby to bylo řídké, a zasype paprikou. Syrové oloupané brambory nakrájejí se na kolečka a nechají se v té omáčce vařit, až změknou a omáčka od nich zhoustne. Při tom musí se pozorně míchat, aby ke dnu nepřilehly.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na dvacet různých omáček k hovězímu masu z dob našich prababiček“