Bábovka.
Utře se 14 dkg másla se 14 dkg prevareného másla, až se pění. K tomu přidává se 6 nebo 8 vajec, jedno po druhém, vždy jedno vejce celé a plná lžíce mouky, až se spotřebují 84 dkg mouky. Z 5 dkg droždí do mléka (asi třetiny litru) udělá se kvásek; potom těsto se osolí, a přidá se citronová kůra a 6 dkg mandlí, hořkých nebo sladkých. Forma vymaže se máslem, posype se ustrouhanou žemličkou a vyloží se mandlemi rozkrájenými na pěkné kousky. Pak těsto do formy se vlije a nechá se zkynouti. Peče se pozvolna asi hodinu.
Třená bábovka.
28 dkg nového másla tře se, až se pění ; k němu přidá se 10 vajec, sůl, 2 lžíce tlučeného cukru, trochu vlažného mléka, 4 lžíce kvasnic, 24 dkg mouky. Měchačkou se náležitě zpracuje, a na konec přidá se 14 dkg malých a 14 dkg velkých hrozinek bez jader. Těstem pak naplní se forma do pola a nechá se kynouti. Když zkyne, že forma je skoro plná, peče se ¾ hodiny v mírné troubě.
Nákyp rýžový.
Rýže dobře vypraná se uvaří v mléku nebo ve smetaně na hustou kaši a nechá se vychladnouti. Pak se do ní zamíchá několik žloutků, kus tlučeného cukru s vanilkou (nebo otřeného na citronu), kousek másla, a smíchá se pomalu se sněhem z několika bílků. Pak se to dá do formy vymazané máslem a vysypané mletou žemlí. Upečený nákyp posype se hezky cukrem.
Nákyp nudlový.
Ze 3 bílků uvař nudle v mléce a nech je vystydnouti. K tomu nudle ze 3 žloutků se v másle usmaží. Na míse utře se kousek másla se 6 žloutky a cukrem, a pak přidají se nudle bílkové, rozkrájené mandle, hrozinky a citronová kůra. Pak ze 6 bílků udělá se tuhý sníh a vše dobře se promíchá. Potom do formy vymazané máslem dá se polovice nudlí, pak nudle žloutkové a na vrch druhá polovice bílkových. Volně se upeče a upečený posype se cukrem s vanilkou.
Chlebový nákyp.
14 dkg chleba ustrouhej a namoč v červeném víně, tolikéž másla utři se 4 žloutky, dej 14 dkg cukru, 14 dkg strouhaných mandlí, to vše promíchej, přidej ½ citronové kůry, skořici, hřebíček, a smíchej s tuhým sněhem ze 4 bílků. Pak dej do formy vymazané máslem, zvolna upec v troubě a hotové pocukruj.
Nákyp krupičný.
Krupice v mléce uvaří se na hustou kaši a vychladí se. Pak utři kus másla, asi 6 žloutků, 10 dkg rozkrájených loupaných mandlí sladkých, tolikéž tlučeného cukru, kůru sekanou z citronu a smíchej s kaší. Potom smíchej to se sněhem asi ze 4—6 bílků a dej do formy jako jindy upravené.
Také se může naliti nejdříve polovička jen do formy, dá se zapéci, a do druhé půlky pro změnu přimíchá se strouhané čokolády.
Hobliny.
Utři 11 dkg cukru se 2 bílky, přidej 2 žloutky, 5 dkg mouky a vlij na povoskovaný plech. Když to v troubě zrůžoví, řezej nudle dlouhé, toč na vařečku, posypej feniklem, dej opět péci a hotové posyp cukrem.
témata článku:
Diskuze k článku „Historické recepty na chlebový nákyp, hobliny a další sladká jídla z doby našich prababiček“