Historický recept na skvělé moravské klobásy od našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1909, autor neuveden.
Dáte si rádi dobré klobásy? Máme pro vás recept na pravé moravské klobásy z roku 1909.
Následující text pochází z roku 1909

Moravské klobásy.

Čechy mají svoje vdolky a Morava světoznámé klobásy. Kdo těch jednou okusí, touží po nich do smrti.

Je potřebí následujících věcí: Vepřové maso, marian. plevy, pepř, česnek, sůl, kmín, vepřová střívka a polévka. Při zabíjení dávají se masité odpadky na bok. Až vše je hotovo, přikročí se k dělání klobás.

Maso se pokrájí podle chuti bud jemně nebo na hrubší kousky, pak se osolí, opepří, dá se špetka mariánkových plev a strouček česneku, jež rozetře se se solí. Pak přileje se vepřové polévky tolik, aby maso bylo k nadíváni způsobilé.

Takto připravené maso nadívá se do čistých střívek libovolné délky a po zašpejlování hází se klobásy do studené vody. Po chvíli se vyndají a pověsí do otevřeného komína, kde topí se dřevem. Za pět, šest dní, dle toho, jak mnoho se topí, jsou klobásy zauzeny a chutnají s moravským kyselým zelím a špekovými knedlíky výborně.

Čím lepší volíme maso, tím lepší jsou klobásy. Též je dobře maso pokrájené trochu osolit a nechat několik dní uležet ve chladné místnosti a další přípravu vykonat až před plněním do střev. Polévka, jíž se do masa k úpravě t. zv. „brátu“ užívá, je nejlepší z hovězích kostí.

Zauzené jsou klobásy tehdy, až se suše ohmatávají. Délka jejich je libovolná, třeba dvoumetrová, ale nejčastěji upravují se ve formě párečků o 20 cm délky jedné polovice.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1909, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. března 2019


Diskuze k článku „Historický recept na skvělé moravské klobásy od našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.