Stoleté recepty na pravé americké koláče

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.
Máte chuť na pravý americký pie, nebo vyzkoušíte jak se v Americe před sto lety pekl vaječný, citrónový, rebarborový nebo jahodový koláč? Nebo třeba koláč s masem? Tyto všechny historické recepty na americké koláče vám přináší text z roku 1906.
Následující text pochází z roku 1906

Z americké kuchyně


Americké koláče.

Pie. (Vyslov: Paj).

Tento koláč připravuje se z těsta sádlového. Obyčejně béře se na 12 deka mouky, 6 deka studeného vyškvařeného sádla a něco málo vody. Vše rozdělá se na tuhé těsto, které se na silnější neb tenčí plátky rozváli.

Z tohoto těsta dělají Američané nejrozmanitější koláče a to buď vaječné, citronové, smetanové, rebarborové atd.

Koláč vaječný.

Custard pie. (Vyslov: Khastrd paj).

Ve ¼ litru smetany rozkvedláme 4 neb 5 žloutků a přidáme něco roztlučeného cukru, aby smetana zhoustla.

Připravené těsto ze sádla vložili jsme mezi tím do ploché, talířovité formy. Těsto polejeme smetanou, tuto posypeme práškem z rozstrouhané muškátové kuličky, načež koláč v troubě pečeme. Ze zbylých bílků a z něco cukrového prášku utlučeme hustý sníh, který na upečený koláč vlejeme a v troubě trochu usušíme.

Koláč citronový a smetanový.

Lemon cream pie. (Vyslov: Lemn krim paj).

Vaříme ¼ litru dobré smetany. Když přichází do varu, sypeme do ní při stálém míchání jemnou mouku tak dlouho, až docílíme přihustlou kaši, kterou pak procedíme, aby byla bez chuchvalců.

Když vystydla, přidáme ke kaši 4 rozkvedlané žloutky, lžíci cukru v prášku, zakapaného šťávou z celého citronu a něco málo rozstrouhaného muškátu.

Vše dobře promícháme, vlejeme na připravené těsto jako v případu předešlém a dáme znovu asi hodinu péci. Povrch upečeného koláče okrášlíme sněhem.

Koláč rebarborový.

Rhubarb pie. (Vyslov: Rubarb paj).

Očistíme rebarboru, rozsekáme a smísíme ji s cukrem, načež ji tak dlouho vaříme, až dostatečně zhoustla. Kaši vyklopíme do ploché talířové formy, ale Část necháme stranou, abychom z ní nakrájeli dlouhé nudle, které křížem a sice mřížovitě klademe na kaši z rebarbory. Konečky těchto nudlí spojíme s koláčkem, který napotom asi hodinu vypíkáme.

Koláč jahodový.

Strawberry short cake. (Vyslov: Sróbori šort khejk).

Připravíme si dle velikosti našich plochých talířových forem, tři koláče z piškotového těsta a dáme je upéci.

Pak přebereme a očistíme zralé červené jahody a když upečené koláče vychladly, upravíme je takto: Položíme jeden z koláčů na připravenou mísu, pokryjeme jej vrstvou jahod a zasypeme jahody tlučeným cukrem. Na jahody položíme koláč druhý, naneseme i na něj jahody a pocukrujeme je. Na jahody položíme koláč poslední a na ten uděláme okrasu ze zbylých jahod.

Koláč jahodový nakrájí se pak na porce a každá porce pak zaleje se dobrou smetanou.

Mince meat pie. (Vyslov: Minsmit paj.)

Týž koláč s masitou sekaninou.

Některé Američanky béřou na místě jahod masitou sekaninu a připravují koláč právě takový jako jahodový.


Původní zdroj historického článku:
Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. dubna 2019


Diskuze k článku „Stoleté recepty na pravé americké koláče“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.