Tvarohové vdolečky.
Připravíme si v hrnéčku vlahého mléka z kostky cukru a 2 dkg čerstvých kvasnic na kamnech kvásek.
Mezitím třeme na misce 4 dkg margarinu Smetolu s 1 vejcem, 1 žloutkem a za dalšího tření přidáváme k tomu po částkách 15 dkg dobrého, čerstvého tvarohu a 4 dkg tlučeného cukru. Do utřeného přidáme vykynutý kvásek, zamícháme to zlehka a přidáme k tomu 25-30 dkg jemné mouky, do které přidali jsme lžičku soli.
Vypracujeme to v těsto nepříliš husté, ale ani řídké. Vyklopíme je ihned na pomoučený vál, vyválíme válečkem v mouce obaleným na placku as jako malík silnou, ze které tvořítkem na koblihy vykrájíme menší vdolečky, klademe je na pomoučené prkno a dáme je do tepla dokynouti.
Vykynuté smažíme v rendlíku, ve kterém máme dostatečné množství rozpáleného margarinu Smetol, po obou stranách do růžova. Usmažené vdolečky klademe na okraj talíře, aby z tuku odsákly.
Pak je buď pomažeme dobrými švestkovými povidly, rozředěnými trochou rumu a posypeme je buď strouhaným syrečkem nebo perníkem. Kropíme je buď kyselou smetanou nebo rozpáleným máslem. Můžeme je třeba posypati pouze skořicovým cukrem. Vdolečky takto upravené jsou kypré, vláčné a chutné.
Dort Lady.
Na míse třeme 6 žloutků s 12 dkg tlučeného cukru asi po ¾ hodiny. Pak přidáme k tomu 8 dkg strouhaných mandlí ve slupce, 6 dkg strouhaných oříšků, 2 tabulky strouhané čokolády, 2 lžíce strouhané housky a třeme vše dále asi po ¼ hodiny, až se vše dobře spojí.
Mezitím ušleháme si ze 6 bílků tuhý sníh. Vezmeme asi třetinu ušlehaného sněhu, zlehka to zamícháme k utřenému, načež teprve přidáme ostatní zbylý sníh, neboť jen tak docílíme řádného spojení sněhu s utřenou hmotou.
Vymažeme dortovou formu omastkem, vysypeme jí moukou, připravenou hmotu do ní nalijeme a nožem hladce urovnáme. Dáme ji do dobře prohřáté trouby a upečeme do růžova. Když se prst do upečeného neboří, pak jest dosti. Upečený, vychladlý dort rozřízneme po výši ve dvě půlky a jednu z nich potřeme merunkovou neb rybízovou marmeládou.
Druhou půli potřeme následujícím krémem:
10 dkg čajového margarinu Smetolu třeme do pěny. Za dalšího stálého tření k jedné straně zatřeme k němu 10 dkg tlučeného cukru a jeden sáček vanilinového cukru. 2 tabulky čokolády strouhané a 2 vejce a třeme dále tak dlouho (asi 20 minut), až jest krém pěkně hustý.
Složíme ty dvě potřené půlky v celek — dort — povrch i po stranách potřeme zbylým krémem a poházíme mletými neb strouhanými ořechovými neb oříškovými jádry.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na tvarohové vdolečky a báječný dort podle našich prababiček“