Následující text pochází z roku 1902
Jak docílí se tuhá šlehaná smetana.
Především musí býti smetana dobrá a tučná, nechá se státí hodinu ve studenu, nejlépe v ledu.
Šlehá se v hluboké míse drátěnou šlehačkou a hlavní věc — již po několika minutách odebéře se v sníh změněná část smetany na sito ze žíní, kde z ní ještě tekutá smetana vykape.
Tato dá se ku smetaně ještě nesešlehané a šlehá se dále a opět vytvořený sníh se odebéře a tak se dále pokračuje, až jest všecka smetana v pěkný tuhý sníh ušlehená.
Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
témata článku:
22. května 2019
Diskuze k článku „Návod našich prababiček jak ušlehat dokonalou šlehačku“
Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!