Krokodýlí polévka aneb jak může psychika změnit chuť jídla

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Myslíte že by vám chutnala krokodýlí polévka více nebo méně, než třeba běžný masový vývar? Zajímavý pokus s vnímáním chuti jídla vám popíše historický článek z roku 1902.
Následující text pochází z roku 1902

Moc domněnky.

Buckland, znamenitý americký přírodozpytec, dával po šťastném lovu missisipského krokodíla (aligátora), jejž za účelem vědeckým rozložil, hostinu, k níž četnou a vybranou společnost sezval.

Celý dům jeho zařízen byl s elegancí a vkusem nevšedním. Hosté přišli. Tabule pokryta stříbrem, křišťálem a čínským porculánem.

Jako první chuť přinesena na stůl výtečná polévka. „Co říkáte té polévce?“ ptá se Buckland, když polévku dojedl, vedle sebe sedícího známého labužníka. „Skutečně znamenitá,“ zněla odpověď. „Polévka je želvová, že ?“ ptám se jen proto, že v ní žádný zelený tuk neshledávám. Doktor zavrtěl hlavou. „Mně se zdá, že má polévka příchuť po pižmu,“ prohodil jiný stolovník, „je to ne nepříjemná, ale zvláštní chuť.“

„Všecky aligátoři tak zapáchají,“ nadhodil Buckland, „zvláště krokodíl, kterého jsem ráno rozložil a z něhož jste právě jedli polévku.“ — Všickni hosté strnuli a zbledli.

Potácejíce se, až na dva neb tři opustili hodovní síň, jen asi 2-3 srdnatí zůstali až do konce výtečné tabule. „Hleďte co dělá domněnka !“ pravil Buckland. „Kdybych byl řekl, že polévka jest ze želvy neb z ptačích hnízd, měli byste ji všickni za znamenitou a výtečně byste ji byli zažili.

Tak mocným jest předsudek!“ „Ale byl to skutečně aligátor?“ ptá se úzkostlivě jedna dáma. „Nikoliv, polévka byla z docela dobré telecí hlavy a ničeho jiného více,“ odpověděl učenec.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. června 2019


Diskuze k článku „Krokodýlí polévka aneb jak může psychika změnit chuť jídla“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.