Recept na dokonalou svíčkovou podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autor neuveden.
Máte rádi svíčkovou pečeni se smetanovou omáčkou? Zkuste si toto tradiční a dodnes oblíbené jídlo připravit podle receptu z roku 1903.
Následující text pochází z roku 1903

Pečeně svíčková.

Dvě kila dobře zamřelé svíčkové pečeně, po odstranění veškerého loje a kostí ožilkujeme, prostrkáme hojně slaninou a nasolíme.

Takto připravená svíčková pečeně vloží se na pekáč, polije rozpáleným máslem, posype lehounce moukou (asi kávovou lžičkou) a nechá se do druhého dne odležeti. Druhý den na to přidáme k ní kousek másla, jednu na koláčky nakrájenou cibuli, půl proutku dymiánu, půl malého lístku bobkového, 4 pepře, 4 zrnka nového koření a kávovou lžičku octa.

Pečeně se postaví do vřelé trouby a peče se za častého polévání asi půl hodiny. Píchati do ní mezi pečením se nesmí.

Na půl hodiny dříve než jest hotova, podlije se půl l kyselé dobré smetany, ve které se lžička mouky rozdělá, a za stálého polévání nechá se dopéci. Pak se maso na úhledné kousky nakrájí, urovná na dlouhou mísu, podlije procezenou omáčkou a dá na stůl.

Kdyby měla pečeně málo vlastní šťávy ku polévání, podlije se trochou hovězí polévky nebo v nedostatku takové trochou vody.

K pečeni této podáváme buď knedlík nebo makarony a nějaký kompot. Kdo není milovníkem omáček smetanových může podliti pečeni pouze vypečenou šťavou.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. června 2019


Diskuze k článku „Recept na dokonalou svíčkovou podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.