Pečeně svíčková.
Dvě kila dobře zamřelé svíčkové pečeně, po odstranění veškerého loje a kostí ožilkujeme, prostrkáme hojně slaninou a nasolíme.
Takto připravená svíčková pečeně vloží se na pekáč, polije rozpáleným máslem, posype lehounce moukou (asi kávovou lžičkou) a nechá se do druhého dne odležeti. Druhý den na to přidáme k ní kousek másla, jednu na koláčky nakrájenou cibuli, půl proutku dymiánu, půl malého lístku bobkového, 4 pepře, 4 zrnka nového koření a kávovou lžičku octa.
Pečeně se postaví do vřelé trouby a peče se za častého polévání asi půl hodiny. Píchati do ní mezi pečením se nesmí.
Na půl hodiny dříve než jest hotova, podlije se půl l kyselé dobré smetany, ve které se lžička mouky rozdělá, a za stálého polévání nechá se dopéci. Pak se maso na úhledné kousky nakrájí, urovná na dlouhou mísu, podlije procezenou omáčkou a dá na stůl.
Kdyby měla pečeně málo vlastní šťávy ku polévání, podlije se trochou hovězí polévky nebo v nedostatku takové trochou vody.
K pečeni této podáváme buď knedlík nebo makarony a nějaký kompot. Kdo není milovníkem omáček smetanových může podliti pečeni pouze vypečenou šťavou.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept na dokonalou svíčkovou podle našich prababiček“