Jak se vyráběl a co obsahoval hovězí vývar, který se v obchodech prodával před 110 lety

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1909, autor neuveden.
Používáte v kuchyni kupovaný masový vývar, nebo si děláte vlastní? Článek z roku 1909 vám ukáže, jaké vývary si tehdejší hospodyňky mohly koupit v obchodě.
Následující text pochází z roku 1909

Tresť masová čili masitý extrakt

Tresť masová čili masitý extrakt, jest zahuštěná hovězí polévka. Vyrábí se v zemích, kde maso má malou cenu tím způsobem, že čisté libové maso se zvláštními stroji rozseká na kaši, která se pak vodou vyluhuje v některých továrnách za studena, v některých při mírně zvýšené, na určitém stupni pravidelně udržované teplotě.

Po delší době se polévka oddělí lisováním od vylouženého masa a v jiném kotlu se zahřeje do varu, aby se srazily bílkoviny a po vyčistění se odpaří ve vakuu do velké houštky i dává se pak do krabic plechových, kelímků porculánových, nebo lahviček skleněných.

Extrakt masový je buď hustá tekutina, nebo hmota polotuhá, barvy hnědé. Obsahuje rozpustné součástky masa, nerostné i ústrojné, hodí se tudíž k rychlé přípravě, nebo zlepšování polévky, omáček, šťáv pečínkových atd.

U nás jest známý Liebigův a Kemmerichův extrakt a v novější době extrakt Maggiho.

Liebigův a Kemmerichův extrakt obsahují as 16—22% vody, 17—23% solí, 57—63% látek organických, v nichž 7,5 až 9,5% dusíku. V 80procentním lihu se rozpustí 56—70%.

Ty pocházejí z již. Ameriky, kde tisíce a tisíce volů pro kůži a tuk se zabíjejí a maso jako vedlejší užitek se odkládá. Zbytky tohoto masa se buď hned v Americe spracují nebo se do Evropy přiváží a zde nejlepší pochoutka z něho se připravuje. Této tresti béře se jen jistá, odměřená část na talíř polévky, jinak chutnala by kysele.

Největší továrny na extrakt masový jsou ve Fray Bentos v Uruguayi (Liebig-Compagnie), v S. Etieně v Argentině (Comp. Kemmerich), vedle toho v Monte-videu, Buenos Ayres, v Sidney, v Adelaidě, v Quenslandu.

Masový extrakt Maggi-ho ze Švýcarska, obsahuje vedle rozpustných součástek masa ještě některé přísady kořenné, extrakty zelenin a pod. Pii koupi masité tresti hleděti se má, aby nezapáchala, nebo neplesnivěla.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1909, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. června 2019


Diskuze k článku „Jak se vyráběl a co obsahoval hovězí vývar, který se v obchodech prodával před 110 lety“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.