Tresť masová čili masitý extrakt
Tresť masová čili masitý extrakt, jest zahuštěná hovězí polévka. Vyrábí se v zemích, kde maso má malou cenu tím způsobem, že čisté libové maso se zvláštními stroji rozseká na kaši, která se pak vodou vyluhuje v některých továrnách za studena, v některých při mírně zvýšené, na určitém stupni pravidelně udržované teplotě.
Po delší době se polévka oddělí lisováním od vylouženého masa a v jiném kotlu se zahřeje do varu, aby se srazily bílkoviny a po vyčistění se odpaří ve vakuu do velké houštky i dává se pak do krabic plechových, kelímků porculánových, nebo lahviček skleněných.
Extrakt masový je buď hustá tekutina, nebo hmota polotuhá, barvy hnědé. Obsahuje rozpustné součástky masa, nerostné i ústrojné, hodí se tudíž k rychlé přípravě, nebo zlepšování polévky, omáček, šťáv pečínkových atd.
U nás jest známý Liebigův a Kemmerichův extrakt a v novější době extrakt Maggiho.
Liebigův a Kemmerichův extrakt obsahují as 16—22% vody, 17—23% solí, 57—63% látek organických, v nichž 7,5 až 9,5% dusíku. V 80procentním lihu se rozpustí 56—70%.
Ty pocházejí z již. Ameriky, kde tisíce a tisíce volů pro kůži a tuk se zabíjejí a maso jako vedlejší užitek se odkládá. Zbytky tohoto masa se buď hned v Americe spracují nebo se do Evropy přiváží a zde nejlepší pochoutka z něho se připravuje. Této tresti béře se jen jistá, odměřená část na talíř polévky, jinak chutnala by kysele.
Největší továrny na extrakt masový jsou ve Fray Bentos v Uruguayi (Liebig-Compagnie), v S. Etieně v Argentině (Comp. Kemmerich), vedle toho v Monte-videu, Buenos Ayres, v Sidney, v Adelaidě, v Quenslandu.
Masový extrakt Maggi-ho ze Švýcarska, obsahuje vedle rozpustných součástek masa ještě některé přísady kořenné, extrakty zelenin a pod. Pii koupi masité tresti hleděti se má, aby nezapáchala, nebo neplesnivěla.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak se vyráběl a co obsahoval hovězí vývar, který se v obchodech prodával před 110 lety“