Příprava sladového chleba.
Ku výrobě chleba pro menší domácnost jest zapotřebí ku 3¼ kg chleba (2 bochníků po 1½ a 1¾ kg):
¾ kg ječné mouky, 2 kg žitné mouky, ¼ kg vařených oloupaných bramborů, 4 až 6 plných lžic ječného světlého sladu, který musí se v hmoždíři dobře roztlouci, za 6 haléřů droždí a soli a kmínu dle libosti.
Při tom máme si počínali následovně: V 8 hodin ráno udělá se výtažek sladový — roztlučený slad se spaří v 1 litru 60—70° C horké vody, míchá se tím 5 minut a nechá se to pak 2 hod. při stejném teple klidně státi. V 10 hodin dopoledne — tudíž za 2 hodiny — se výtažek zcedí, nechá se na 30—40 stup. C ochladnouti, přidá se k témuž bramborová kaše a droždí a ¼ až ⅓ všech druhů mouky, které upotřebiti chceme, a udělá se toho těsto, které se až do 6 hodin večer na teplém místě nechá kynouti.
V 6 hodin večer přidá se do kynoucího tenkého těsta (kvas) zbývající množství mouky a dle potřeby něco málo vody a zadělá se to a nechá se pak státi až do 8 hodin večer na teplém místě, by těsto řádně nakynulo. Konečně se celé těsto rozdělí na 2 bochníky, propracuje se to dostatečně ještě s moukou, předá pak pekaři, aneb se v hospodářství asi po 2 hodinách upeče.
Upozorňujeme každého, že jest při vyrábění zápařky sladu nevyhnutelně zapotřebí pozorovati přesně teplotu a tudíž musí se užívati při tom teploměru, neb by jinak se chléb nepovedl.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept na domácí sladový chléb podle našich prababiček“