Jaká má býti hustota smetany.
Leckde se chybuje, že k vrcení béře se smetana příliš hustá.
Zúmyslně nabývá se jí odstřeďováním a to z toho důvodu, buď že lze lépe zpeněžiti mléko odstředěné než podmáslí, aneb že chceme ušetřili na vrcení, vrtiti méněkrát, než kdyby byla smetana řídká.
Konečně také panuje někde mínění, že se z hustší smetany vrcení lépe zdaří, aneb že bude máslo lepší.
Tomu není ale tak. V jisté dánské mlékárně nabyta byla zúmyslně smetana hustá a svrcena a sice nabyto ze 100 l mléka jen 10—13 l smetany. Smetana byla pasterována a máslo bylo kalné.
Také chuť byla následkem malého obsahu cukru a solí změněna, nebyla tak čerstvá a jak má býti poněkud nakyslou.
Není proto radno odstředěním získati méně než 16% smetany.
témata článku:
Diskuze k článku „Z jaké smetany se nejlépe ušlehá šlehačka?“