Z jaké smetany se nejlépe ušlehá šlehačka?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1905, autor neuveden.
Máte rádi krásně ušlehanou šlehačku? Historický článek z roku 1905 vám poradí, jak hustá a tučná smetana je ke šlehání nejlepší.
Následující text pochází z roku 1905

Jaká má býti hustota smetany.

Leckde se chybuje, že k vrcení béře se smetana příliš hustá.

Zúmyslně nabývá se jí odstřeďováním a to z toho důvodu, buď že lze lépe zpeněžiti mléko odstředěné než podmáslí, aneb že chceme ušetřili na vrcení, vrtiti méněkrát, než kdyby byla smetana řídká.

Konečně také panuje někde mínění, že se z hustší smetany vrcení lépe zdaří, aneb že bude máslo lepší.

Tomu není ale tak. V jisté dánské mlékárně nabyta byla zúmyslně smetana hustá a svrcena a sice nabyto ze 100 l mléka jen 10—13 l smetany. Smetana byla pasterována a máslo bylo kalné.

Také chuť byla následkem malého obsahu cukru a solí změněna, nebyla tak čerstvá a jak má býti poněkud nakyslou.

Není proto radno odstředěním získati méně než 16% smetany.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1905, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. srpna 2019


Diskuze k článku „Z jaké smetany se nejlépe ušlehá šlehačka?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.