Ovocné víno. (Mošt.)
Podstatný rozdíl mezi ovocným moštem a vínem z révy jest ten, že první tíže se kvasí a méně cukru obsahuje než druhý.
Kdežto v moštu vinném za přiměřeného tepla v málo nedělích 12—16 proc. cukru se zkvasí, potřebuje ovocný mošt se 6—8 proc. cukru ku zkvašení často mnoho měsíců a není někdy ani v nejbližším létě vykvašen.
Při moštu ovocném možno mluviti o moštu ku domácí potřebě a ku prodeji. Poněvadž mošt ovocný dlouho kvasí, podrží dlouhý čas svou kyselinu uhličitou a zůstává občerstvující.
Na druhé straně však hrozí moštu nebezpečí, že cukr na místo v líh promění se v sliz, dokud není ukončeno kvašení, a nápoj ten pak houstne.
Zkažení se moštu ovocného může zaviniti, užije-li se ku výrobě jeho částečně shnilé ovoce a za druhé nesprávné nakládání se semletým ovocem. Jestliže se ovoce rychle nelisuje, mají se ponechati výtlačky v tekutině, ježto jinak povstává kyselina octová a sliz, a my obdržíme špatný nápoj, který se ani dobře neučistí, ani dlouho udržeti nedá.
Zředěním šťávy vodou obdržíme nápoj, který se nedá ani do léta udržeti. Při velkých hospodářstvích měla by jedna část moštu upravena býti pro prvních 5 měsíců a druhá pro dobu pozdější. Ku prvnějšímu může se užiti vody bez cukru, ku výrobě druhého by se mělo ku hektolitru vody přidati 20 liber cukru a mošt by měl býti hned po hlavním kvašení slit.
Když se mošt s kvasnic nesleje, mohou se tyto rozkládati a víno zkaziti. Nejlépe jest, když se mošt bezprostředně po kvašení sleje, počne se pak tvořiti sama sebou, anebo po přidání 1 kg. cukru na 1 hl. opětně kyselina uhličitá, která mošt činí občerstvujícím a k udržení vhodným.
Ovocné víno na prodej má býti zcela čisté, důkladně vykvasené, musí obsahovati dostatečné množství lihu, i doporučuje se k takovému moštu na 1 hl. přidati 20 gr. salmiaku a u odrůd, které snadno sesliznatí, ještě 20 gr. taninu zápachu prostého, aby kvašení rychle se dálo a aby mošt žádného slizu neobsahoval.
K uchování moštu jest dobře míti příhodné lednice, do nichž by ovocné víno po hlavním kvašení bylo umístěno.
Ta ovocná vína, která zhnědnou nebo zčernají, možno opatřili lepším vzhledem přidáním 1 l. čerstvého mléka na 1 hl., či to ovocné víno, které obsahuje sliz či při tom jest barvy hnědé, vyčistíme přidáním 300 gr. španělské hlinky.
témata článku:
Diskuze k článku „Ovocné víno: recept na výrobu kvašeného ovocného moštu z roku 1911“