Plesnivý chléb: musí se vždy vyhodit, nebo ho lze i nadále jíst?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1908, autorka Vlasta Eckertova.
Musí se plesnivý chléb ihned vyhodit, nebo je možné ho i po napadení plísní nějak využít nebo dokonce normálně jíst? Historický článek z roku 1908 vám v této otázce pomůže, ale zda se tím budete řídit je už jen na vás.
Následující text pochází z roku 1908

Plesnivění chleba.

Chléb hotový zničiti může jen plíseň.

Poněvadž plíseň světla a vzduchu se štítí, plesniví chléb zejména, když se schovává na tmavém, vzduchu nepřístupném místě. Čím větší množství vody chléb chová, tím rychleji pokračuje plíseň. Bílý chléb, obsahující 25° vody, plesniví mnohem řidčeji než špatně propečený černý chléb s 50° vody. Vlhká kůra plesniví lehčeji, než suchá.

U velikého bochníku s popukanou kůrkou počíná plíseň uvnitř ve vlhkém místě a postupuje pomalu ven. Není li chléb stejně a dost propečený, postupuje plíseň tím rychleji. Plíseň může spočívat jen v infekci vnější, neboť před hnětením chleba v mouce vyskytující se plíseň pečení neodolá a toto ji zničí. Žár v peci obnáší 190—300° a teplota uvnitř bochníku 3 libry vážícího obnáší 100°.

Plesnivěním chléb ztrácí rychle a silně na váze, neboť k rychlému vývinu potřebuje plíseň značně potravy, zejména uhlohydrátů, škrob a cukr. Tímto chemickým rozkladem ztrácí plesnivící chléb na jakosti, váze i výživnosti látek.

Dříve připisovali požití chleba plesnivého onemocnění, ano i úmrtí, nyní se však pokusy dokázalo, že plíseň nemá škodlivého účinku ani na lidi, ani na zviřata; škodi toliko plíseň oranžově červená (oidium aurantiacum). Pro domácnost dlužno poznamenati: při plísni trpí chléb velikou ztrátu na výživnosti. Proto zabrání se plísni, kupuje-li se chléb dobře vypečený a uschová-li se na světlém, vzdušném a suchém místě.

Objeví-li se plesnivá místa, vyřízněme je hluboko, neboť při plísni objevují se často i plísně, jež při požití nemoc způsobují.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1908, autorka Vlasta Eckertova.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. září 2019


Diskuze k článku „Plesnivý chléb: musí se vždy vyhodit, nebo ho lze i nadále jíst?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.