Jídlo budoucnosti podle předpovědi z roku 1903

rubrika: historické články / věda a výzkum, původně vyšlo: Epocha 1903, autor J. S.
Přemýšlíte někdy nad tím, co budou lidé jíst za 100 let? My vám můžeme nabídnout předpověď z roku 1903, jak si tehdy vědci a odborníci na stravování představovali potravu budoucnosti. Posuďte sami, zda měli pravdu a opravdu něco takového dnes jíme.
Následující text pochází z roku 1903

Potrava budoucnosti.

Zemřelý chemik Berthelot tvrdil, že místo připravování různých pokrmů, které vyžaduje mnoho času, budou z nich v budoucnosti továrny vyrábět výtažky, z nichž budou odstraněny různé zbytečné části. Tyto výtažky že se budou prodávati v podobě kuliček nebo pillulek.

Dnešní způsob složení a přípravy pokrmů má za následek, že musíme nejen mnoho sníst, abychom vpravili do těla potřebné množství výživných látek, vedle nichž je v našich pokrmech obsažena veliká část látek nepotřebných a neztravitelných, ale že musíme jíst několikrát denně.

Berthelot činil též praktické pokusy, při nichž se mu podařilo zhustit slepičí vejce na zcela malou krychličku, beefsteak pro jednoho muže se objevil jako tři malé hnědé kuličky a sklenice mléka jako nepatrná bílá tyčinka; rovněž se mu podařilo vyrobit čajové tabulky a kávové pillulky a z ½ kg hovězího masa zkomprimoval výživnou část jeho obsahu tak, že vážila pouze 9 g.

Úspora na připravováni takovýchto pokrmů by byla zajisté velkou předností, a je prý se skutečně co divit, že lidstvo v tomto ohledu učinilo dosud tak malý pokrok. Požíváme téměř beze vší volby, vše, ať je to stravitelné nebo ne, a nejméně tři čtvrtiny všeho co kupujeme, vaříme a sníme, je pro naše tělo v tomto tvaru nepotřebné.

Myšlenka vyživovat se zhuštěnými pokrmy v podobě tabulek a pod. není nová; praktické její provedení však zůstává dosud problematické. Berthelot pravil, že se pouze moc zvyku staví proti této reformě, a že by tedy bylo záhodno, aby se k této otázce obrátil zřetel odborníků.

Že musíme tolik jíst, toho příčinou je ta okolnost, že pokrmy naše obsahují mnoho látek neužitečných; tak mají brambory v pevné své části 4% a v tekutých 73% nepotřebných částí; rýže 4% prvých a 13% vody; ba i hovězí maso obsahuje ještě 5% neužitečných pevných hmot a 62% vody.

Již Benjamin Franklin poukázal na nepraktičnost naší výživy slovy: »Myslím, že by se naše pokrmy daly zredukovat na velice malé množství vyloučením obsažené v nich vody a neužitečných části, takže i osoby těžce pracující mohly by nositi při sobě celý oběd v podobě malého množství silně stlačených výživných látek.

Berthelot též tvrdil, že by byla tímto způsobem jídla zmenšena práce žaludku, obtíže při trávení pokrmů by odpadly atd. Zcela nepravdu snad učenec tento nemá, ale přeci se pochybuje, že by podobné opravování přírody mohlo býti prospěšné lidskému zdraví.

Kdo ví, zda by se lidský organismus nezdráhal přijímat tyto uměle připravované výživné prostředky, z nichž ruka chemikova vyloučila veškeré látky, které ač jsou třeba pro výživu těla nepotřebné, byly přírodou zcela správně a užitečně učiněny pro naše tělo průvodci různých pokrmů za účelem podpory jich ztrávení a pro získání lepší jich chuti.


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1903, autor J. S.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
25. září 2019


Diskuze k článku „Jídlo budoucnosti podle předpovědi z roku 1903“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.