Jak na ideální vyhřátí trouby pro pečení koláčů a buchet? Zkuste to podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1907, autor neuveden.
Pro dokonale upečené koláče, buchty, pečivo nebo i dorty je správná teplota trouby mimořádně důležitá. Přinášíme vám postup, jak to dělaly naše prababičky v roce 1907. Uvidíte, že se jejich triky mohou uplatnit i v dnešní moderní kuchyni.
Následující text pochází z roku 1907

Jak poznáme je li trouba přiměřeně vytopená ku přípravě různých pečiv a cukrovinek?

Zkušená hospodyňka pozná to dle toho jak působí teplo na její ruku, kterou do trouby strčí. Nezkušená pomáhá si papírem.

Do trouby dá se kousek bílého papíru jest-li se papír za okamžik zkroutí a málo se žloutne, jest trouba vytopena na I. stupeň a hodí se ku pečení lehkého a drobného pečiva.

Zbarví-li se papír v témže čase do žlutohněda, jest vytopena na II. stupeň a hodí se ku pečení nákypů, větších cukrovinek a třených buchet.

Zhnědne-li papír úplně, jest trouba vytopena na III. stupeň a tu se hodí na pečení buchet, vánoček, některých dortů, máslového pečiva atd.

Zčerná-li papír v tom okamžiku jak jsme ho tam dali, je to důkazem, že je trouba příliš vytopena a proto nechá se chvíli otevřena, aby vychladla.

Kde peče trouba příliš spodem, postaví se pečivo na třínožku, kde vrchem, položí se na pečivo mastný papír. Dáme-li pečivo do trouby, nemáme ji zbytečně otvírati, aby se stejnoměrně peklo; též nemáme pečivem příliš brzy hýbati, teprve tenkráte, když počíná v zadu červenati; při obracení jest třeba opatrně si počínati, aby pečivem se prudce nehodilo, neboť se rádo srazí.

Je-li upečeno, přesvědčíme se tím, že tenoučkou třískou neb čistým stéblem píchneme do středu pečiva; zůstane-li dřívko neb stéblo suché, je pečivo dosti pečené, je-li vlhké, neb chytá-li se těsto na dřevo, jest málo pečené.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1907, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. září 2019


Diskuze k článku „Jak na ideální vyhřátí trouby pro pečení koláčů a buchet? Zkuste to podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.