Tvarohový koláč.
14 dkg čerstvého másla, 20 dkg mouky, 6 dkg cukru, trochu citronové, jemně usekané kůry vypracuje se na vále v těsto. Potom se těsto tence vyválí, vykrojí se z něho dle talíře nebo plechu dolenního od dortové formy dva stejně veliké kulaté koláče, jeden položí se na vymazaný plech, potře dobře upraveným tvarohem, druhým přiklopí a pomaže rozkloktaným vejcem. Peče se ¾ hodiny a pečený posype se cukrem.
Tvarohové nudle.
½ kg mouky, 2 vejce, trochu mléka s vodou dobře se vypracuje, těsto vyválí a pokrájí na širší nudle; tyto se ve slané vodě uvaří, procedí, prolejí studenou vodou a nechají vychladnout. Utře se 15 dkg másla, 30 dkg cukru, 2 žloutky, kg prolisovaného tvarohu, trochu jemně sekané kůry citronové, přidá se 5 dkg hrozinek, nudle a ze 2 bílků sníh. Vše se promíchá, naleje do formy vymazané moukou, neb bílou houskou vysypané a peče.
Žemlovka s tvarohem.
8 rohlíků pokrájí se na tenké plátky, které se v mléce namáčí a do vymazané formy, neb kastrolu plátek vedle plátku skládají. Na ně dá se vrstva upraveného tvarohu, potom zase vrstva rohlíků a tak se pokračuje až je forma plná. Nahoru dají se rohlíky. Pak poleje se žemlovka ¼ l mlékem, ve kterém se rozkloktalo vajíčko, pokape rozpuštěným máslem a peče. Hotová posype se cukrem.
Tvaroh: ½ kg tvarohu dobře se utře, neb je-li tvrdší, prolisuje; pak přidá se k němu 3 dkg. másla a opět dobře utře. Po té se do tvarohu dá 1 žloudek, trochu soli, 10 dkg cukru, dle chuti drobně usekané kůry citronové, trochu mléka a vše se dobře promíchá. Z 1 bílku udělá se sníh a přidají 4 dkg hrozinek.
Tvarohový nákyp.
15 dkg másla se utře až se zpění; pak přidá se k tomu .6 žloudků, 14 dkg cukru a chvíli ještě tře, načež přidá se ½ kg prolisovaného tvarohu, 6 dkg strouhaných loupaných mandlí, asi 4 hořké mandle, trochu citronové kůry drobně pokrájené a 3 dkg cukrované pomerančové kůry, také drobně rozsekané.
Vše tře se půl hodiny, načež vmíchá se do toho ze 6 bílků tuhý sníh zároveň s 15 dkg. bílé, ustrouhané housky a 2 lžícemi mouky; na to rozetře se těsto do formy máslem vymazané a houskou vysypané a ¾ hodiny se v páře peče.
Tvarohový puding.
7 dkg másla se utře se 4 žloutky, přidá ½ kg prolisovaného tvarohu a pilně půl hodiny se tře. Pak přimíchá se ¼ kg jemné krupice, trochu soli a dle chuti cukru, je-li tvaroh trochu tuhý, přidá se něco smetany a když je vše dobře utřeno (těsto nesmí býti příliš tuhé) vmíchá se zlehka ze 4 bílků sníh.
Ubrousek, aneb forma na puding se vymaže máslem, těsto se do něho vleje, zaváže motouzem, klade do slané vařící vody a 1 hodinu vaří. Pak omastí se rozpáleným máslem a osmaženou houskou, Podává se k němu buď rozředěná zavařenina neb povidla.
Tvarohový závin.
Ve ¼ kg mouky rozdrobí se 5 dkg čerstvého másla, přidá se trocha soli, 1 vejce a vlažnou vodou zdělá se vše na těsto jako na jablkový závin, také se tak pracuje a 1 hod. nechá odpočinout. Mezi tím připraví se ½ kg tvarohu následovně: Nejprve utře se 4 dkg másla s 10 dkg cukru, pak přidá se k tomu tvaroh, dobře se vše utře, dále se přidá 1 žloudek, trochu drobně usekané kůry citronové a 4 dkg hrozinek.
Z 1 bílku udělá se tuhý sníh a do tvarohu vmíchá. Je-li tvaroh příliš řídký, přidá se do něj bílá strouhaná houska, je-li tuhý, lžíce smetany. Když těsto odpočinulo, rozválí neb vytáhne se, ne však tak tence, jako na jablkový závin, upravený tvaroh rozetře se na placku, zavine, pomaže máslem a do růžova peče. Mezi pečením potírá se máslem.
Tvarohové knedlíky.
6 dkg másla se utře, přidá se ½ kg. prolisovaného neb dobře utřeného tvarohu, 1 žloutek, 1 celé vejce, 4 lžíce mouky, trochu soli a strouhané housky tolik, aby těsto nebylo ani příliš tuhé, ani aby se nelepilo. Z těsta dělají se knedlíky as jako prostřední jablko velké, obalují se v ustrouhané housce a zaváří se do slané vařící vody.
Také je dobře nejprve jeden zkusiti, je-li poměr vhodný; je-li těsto příliš tuhé, přidá se mléka, opáčně housky. Knedlíky vaří se ¼ hodiny až 20 minut. Uvařené omastí se rozpáleným máslem a smaženou houskou.
témata článku:
Diskuze k článku „Báječné sladké tvarohové recepty z doby našich prababiček“