Báječné sladké tvarohové recepty z doby našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1907, autor neuveden.
Tvarohový koláč, nudle, nákyp, knedlíky a další sladké pečené dobroty z doby našich prababiček si můžete zkusit připravit podle receptů z roku 1907.
Následující text pochází z roku 1907

Tvarohový koláč.

14 dkg čerstvého másla, 20 dkg mouky, 6 dkg cukru, trochu citronové, jemně usekané kůry vypracuje se na vále v těsto. Potom se těsto tence vyválí, vykrojí se z něho dle talíře nebo plechu dolenního od dortové formy dva stejně veliké kulaté koláče, jeden položí se na vymazaný plech, potře dobře upraveným tvarohem, druhým přiklopí a pomaže rozkloktaným vejcem. Peče se ¾ hodiny a pečený posype se cukrem.

Tvarohové nudle.

½ kg mouky, 2 vejce, trochu mléka s vodou dobře se vypracuje, těsto vyválí a pokrájí na širší nudle; tyto se ve slané vodě uvaří, procedí, prolejí studenou vodou a nechají vychladnout. Utře se 15 dkg másla, 30 dkg cukru, 2 žloutky, kg prolisovaného tvarohu, trochu jemně sekané kůry citronové, přidá se 5 dkg hrozinek, nudle a ze 2 bílků sníh. Vše se promíchá, naleje do formy vymazané moukou, neb bílou houskou vysypané a peče.

Žemlovka s tvarohem.

8 rohlíků pokrájí se na tenké plátky, které se v mléce namáčí a do vymazané formy, neb kastrolu plátek vedle plátku skládají. Na ně dá se vrstva upraveného tvarohu, potom zase vrstva rohlíků a tak se pokračuje až je forma plná. Nahoru dají se rohlíky. Pak poleje se žemlovka ¼ l mlékem, ve kterém se rozkloktalo vajíčko, pokape rozpuštěným máslem a peče. Hotová posype se cukrem.

Tvaroh: ½ kg tvarohu dobře se utře, neb je-li tvrdší, prolisuje; pak přidá se k němu 3 dkg. másla a opět dobře utře. Po té se do tvarohu dá 1 žloudek, trochu soli, 10 dkg cukru, dle chuti drobně usekané kůry citronové, trochu mléka a vše se dobře promíchá. Z 1 bílku udělá se sníh a přidají 4 dkg hrozinek.

Tvarohový nákyp.

15 dkg másla se utře až se zpění; pak přidá se k tomu .6 žloudků, 14 dkg cukru a chvíli ještě tře, načež přidá se ½ kg prolisovaného tvarohu, 6 dkg strouhaných loupaných mandlí, asi 4 hořké mandle, trochu citronové kůry drobně pokrájené a 3 dkg cukrované pomerančové kůry, také drobně rozsekané.

Vše tře se půl hodiny, načež vmíchá se do toho ze 6 bílků tuhý sníh zároveň s 15 dkg. bílé, ustrouhané housky a 2 lžícemi mouky; na to rozetře se těsto do formy máslem vymazané a houskou vysypané a ¾ hodiny se v páře peče.

Tvarohový puding.

7 dkg másla se utře se 4 žloutky, přidá ½ kg prolisovaného tvarohu a pilně půl hodiny se tře. Pak přimíchá se ¼ kg jemné krupice, trochu soli a dle chuti cukru, je-li tvaroh trochu tuhý, přidá se něco smetany a když je vše dobře utřeno (těsto nesmí býti příliš tuhé) vmíchá se zlehka ze 4 bílků sníh.

Ubrousek, aneb forma na puding se vymaže máslem, těsto se do něho vleje, zaváže motouzem, klade do slané vařící vody a 1 hodinu vaří. Pak omastí se rozpáleným máslem a osmaženou houskou, Podává se k němu buď rozředěná zavařenina neb povidla.

Tvarohový závin.

Ve ¼ kg mouky rozdrobí se 5 dkg čerstvého másla, přidá se trocha soli, 1 vejce a vlažnou vodou zdělá se vše na těsto jako na jablkový závin, také se tak pracuje a 1 hod. nechá odpočinout. Mezi tím připraví se ½ kg tvarohu následovně: Nejprve utře se 4 dkg másla s 10 dkg cukru, pak přidá se k tomu tvaroh, dobře se vše utře, dále se přidá 1 žloudek, trochu drobně usekané kůry citronové a 4 dkg hrozinek.

Z 1 bílku udělá se tuhý sníh a do tvarohu vmíchá. Je-li tvaroh příliš řídký, přidá se do něj bílá strouhaná houska, je-li tuhý, lžíce smetany. Když těsto odpočinulo, rozválí neb vytáhne se, ne však tak tence, jako na jablkový závin, upravený tvaroh rozetře se na placku, zavine, pomaže máslem a do růžova peče. Mezi pečením potírá se máslem.

Tvarohové knedlíky.

6 dkg másla se utře, přidá se ½ kg. prolisovaného neb dobře utřeného tvarohu, 1 žloutek, 1 celé vejce, 4 lžíce mouky, trochu soli a strouhané housky tolik, aby těsto nebylo ani příliš tuhé, ani aby se nelepilo. Z těsta dělají se knedlíky as jako prostřední jablko velké, obalují se v ustrouhané housce a zaváří se do slané vařící vody.

Také je dobře nejprve jeden zkusiti, je-li poměr vhodný; je-li těsto příliš tuhé, přidá se mléka, opáčně housky. Knedlíky vaří se ¼ hodiny až 20 minut. Uvařené omastí se rozpáleným máslem a smaženou houskou.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1907, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
29. září 2019


Diskuze k článku „Báječné sladké tvarohové recepty z doby našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.