Vliv elektřiny na koňak a šampaňské víno.
Nápad, užiti stanice bezdrátové telegrafie na umělé stárnutí jemného šampaňského neb na jeho zčištění, zdá se na prvý pohled trochu podivným; přesto je úplně oprávněn.
Před několika lety měli chemici nápad, užiti při výrobě voňavek proudů vysokého napětí. Byla vyvozena jakás elektrolyse mající za výsledek — dosud velmi málo vysvětlený — jakési stavení rozličných essencí vstupujících v komposici voňavky.
Na druhé straně zjistil D’Arsonval, že za účinku těchže proudů zvětšují koloidálné látky rozptýlené v tekutině svůj objem; že se patrně štěpí.
Tyto dva úkazy vnukly myšlenku zajímavých pokusů, s nimiž bylo právě počato v Cognacu a v Epernay.
Elektrický generátor na vysoké napětí umístěný ve sklepě vysílá Hertz-ovy elektrické vlny bezdrátové telegrafie kolem lahví. Doufají, že tím dojdou dvou výsledků silně odlišných, totiž že jemné šampaňské zestárne a bude vyvoláno usazení zplodin kvašení, kteréž vylučování se nyní děje každodenním potřásaním lahví, jejíž sklon se stále zvětšuje, až konečně je veškerý kal usazen na zátce, odkud se potom odstraňuje.
Podrobnosti zařízení jsou držána v tajemství a výsledky nejsou dosud dobře známé; neopomeneme však o tomto zajímavém novém užití elektřiny podati zprávy.
témata článku:
Diskuze k článku „Zvláštní důsledky působení energie rádiového vysílače na koňak a šampaňské víno“