Zkoušky s chlebem ze slámy.
V nynější vážné době dochází k rozmanitým pokusům, které mají za úkol, zmnožiti lidskou potravu látkami dosud za potravu neužívanými. Hledá a zkoumá se, ale marně.
Není nic nového pod sluncem, a co podnikáme dnes, jistě již před stoletími se odehrávalo. Představme si jen člověka v dávné, dávné, předhistorické době, kdy o dnešní kultuře nebylo ani slechu. Takový přírodní člověk zajisté také zkoušel, ano on musil si v říši rostlinné i živočišné přímo potravu hledati.
Zkoušel sám na sobě, jak to nebo ono se za potravu hodí, a jistě nebyl příliš vybíravý, vždyť pojídal i kořínky. Od kořínků ku slámě, vlastně obilní trávě, není daleko a kdyby byl průběhem staletí poznal, že nejen zrno, ale i sláma sama je výživnou, jistě by ji také byl pojídal.
Že by byl dovedl slámu i vhodně připraviti, dá se s určitostí předpokládati, neboť si věděl rady i s jinými, důležitějšími věcmi. Staletí zde působila, celá pokolení lidská zkoumala, a docílený poznatek je nezvratný.
Sláma výživné hodnoty nemá a míti nemůže, jako každá celulosa. To potvrzují v poslední době i učenci profesor Kleeberser a dr. Wolstädt. Prováděli zkoušky s chlebem žitným, do něhož byla přimíšena mouka ze slámy. Daly se dva díly mouky žitné a jeden díl slaměné.
Výsledek byl, že takový »slaměný chléb« snižuje velmi možnost využíti veškerých ostatních potravin a zvyšuje u těla potřebu látek bezdusíkatých. Jakožto chlebová potrava je slaměný chléb pro lidskou výživu nepotřebný.
Požívá-li se slaměného, míšeného chleba jen polovic a polovic čistého, obilního, nastane i zde pokles využití látek, s čímž ovšem je spojena ztráta těla na váze a zmenšení výkonnosti. Názor některých učenců, že semletím slámy na drobnou moučku dá se i celulosa učiniti stravitelnou, se těmito pokusy nepotvrdil.
Opak je pravdou: přidá-li se mleté celulosy do chleba i jen několik málo procent, snižuje se tím využití bezdusíkatých látek potravin všech, zažívací ústrojí se silně zatěžuje a nastává pozvolné slábnutí tělesného stavu spojené s četnými poruchami při zažívání.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept, který si vyžádala válka: chléb ze slámy“