Retro jídelníček na celý týden a recepty z telecího maso

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Historický jídelníček obědů a večeří na celý týden z roku 1929, rada na namrzlou zeleninu, recept na americkou fazolovou polévku a k tomu řada zajímavých dobových receptů na chutná jídla z telecího masa.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí. Oběd: Polévka celerová, dušená mrkev a bramborem, jablkový závin. — Večeře: Párky s chlebem a hořčicí.

Úterý: Oběd: Polévka hovězí s kapáním, hovězí maso se sardelovou omáčkou, krupicová kaše. Večeře: čaj, závin od předešlého dne, ovoce.

Středa: Oběd: Polévka čočková, přírodní řízky s rýží, Oetkerův puding. Večeře: Francouzské brambory.

Čtvrtek: Oběd: Polévka sklenná, skopová pečeně s bramborem, kompot. — Večeře: česneková polévka, topinky s husím sádlem.

Pátek: Oběd: Polévka kroupová, smažené vdolečky s borůvkovými povidly a tvarohem. — Večeře: Jaternice s bramborem a se zelím.

Sobota: Oběd: Polévka ze zeleniny, s rýží, hovězí guláš s bramborem, pečená jablka. — Večeře: Kapustové haše s bramborem.

Neděle: Oběd: Polévka mozečková, vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a se zelím, bramborové řezy s pomerančovým krémem. — Večeře: Studené vepřové maso, kyselý křen chlebem.


Namrzlá zelenina neb brambory.

Namrzlou zeleninu nebo brambory polijeme ledovou vodou tak, aby byla zaplavená, pak ji přikryjeme prkénkem a necháme v té vodě státi nejlépe ve sklepě, kde je chladno, ale nemrzne, tak dlouho, až přijde k sobě, to jest asi dva dny, pak ji vyndáme, necháme v chladnu oschnouti a upotřebíme. Nasládlá chuť, vzniklá namrznutím, úplně zmizí.

Polévka z bílých fazolí (americká).

V teplé vodě necháme vymočiti a pak uvaříme v měkké vodě bílé fazole tak, až jsou docela měkké a rozmáznou se při přitlačení vařečkou: scedíme je, k vodě z nich přilijeme zeleninový odvar a fazole do toho přes cedník prolisujeme; na 1 litr polévky potřebujeme 20 dkg fazolí. Chceme-li polévku hodně zahoustlou, zahustíme ji růžovou jíškou a pak zavaříme makarony, mušličky nebo podáváme k ní smaženou krájenou žemličku. Polévka se zlepší polévkovým kořením a okoření trochu zázvorem a květem. Jest nejen chutná, ale nesmírně výživná. Nemilá fazolová příchuť úplně zmizí.

Telecí ledvina na sardeli.

Rozetřeme 2 sardele v 10 dkg másla, polovinu schováme, druhou polovinou potřeme ledvinu, ze které jsme nechaly vyndati žebírka, na té straně co je ledvinka posypeme strouhanou houskou a sekanými, na tvrdo vařenými vejci a stočíme tak, aby ledvina zůstala uvnitř, svážeme a pečeme na másle v troubě. Když jest ledvina napolo pečená, potřeme ji tím zbylým sardelovým máslem, posypeme houskou a pečeme do měkka. Upečenou krájíme na úhledné kotoučky a podáváme s bramborovým salátem, rýží nebo makarony.

Telecí hrudí nadívané.

Telecí hrudí necháme si podpíchnouti, nasolíme, brzlík stočíme do vrchu a přišpejlíme, aby neležel na pekáči (jest dříve hotový, než ostatní maso, není-li zavinutý, vysmahne). Hrudí naplníme nádivkou bud’ houskovou nebo játrovou, zašijeme a pečeme v troubě asi 1 a půl hodiny; když se peklo asi hodinu, posypeme je strouhanou houskou, aby byla lepší kůrčička.

Housková nádivka.

2 strouhané a jedna v mléce namočená a vymačkaná žemle, jedno celé vejce a jeden žloutek, 4 dkg rozpuštěného másla, maloučký drobet zázvoru a soli a mléka tolik, aby nádivka byla vláčná, propracujeme, aby vznikla hladká, měkká hmota, tuhá asi jako řidší těsto.

Nádivka játrová.

Místo másla dáme 10 dkg vyškrábané slaniny, trochu pepře a 10 dkg vyškrábaných telecích jater, vše ostatní zůstane jako při houskové nádivce.

Telecí ledvina.

Pečená telecí ledvina připravuje se dvojím způsobem: buď koupíme ledvinu i se žebírky, necháme si žebírka vyndati, nasolíme, a maso, které po nich zbylo, obalíme tak, aby ledvinka byla uprostřed, svážeme motouzem a pečeme na másle za stálého podlévání asi 1 a čtvrt hodiny. Krájíme ji na kotoučky tak, aby ledvinka byla uprostřed, nebo necháme žebra odseknouti a ledvinku vypékáme až lůj kolem ní zrůžoví.

Přírodní rychlé telecí řízky.

Rychlé telecí řízky přírodní děláme jako beefsteaky na otevřeném ohni a používáme k tomu čerstvého másla, které rozpálíme a naklepaný řízek na ně vložíme a pečeme po každé straně 5 minut, teprve když je hotový, osolíme jej a šťávu maloučko zaprášíme a zalijeme polévkou neb vodou. Tento rychlý řízek se obkládá zeleninou, brambory a jiným, jako hovězí maso. Přijdou-li nečekaní hosté, jest takový řízek nejlepším pohoštěním.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. listopadu 2017


Diskuze k článku „Retro jídelníček na celý týden a recepty z telecího maso“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.