Jídelní lístek.
Pondělí:
Oběd: Polévka květáková se smaženou houskou, nudle osolené s tvarohem nebo sladké se strouhanými ořechy. Ovoce. — Večeře: sázená vejce s pažítkou, chléb, mléko.
Úterý:
Oběd: Polévka z vemínka s krupicí, dušená kapusta, rýžový nákyp. — Večeře: Smažené vemínko s bramborovou kaší.
Středa:
Oběd: Polévka z ovesných vloček, čočka na kyselo, meruňkové knedlíky ze suchých, přes noc máčených meruněk. — Večeře: Telecí kořínek s noky.
Čtvrtek:
Oběd: Polévka zeleninová s rýží, dušené maso hovězí s knedlíkem, hlávkový salát. — Večeře: Kakao, chléb s máslem. Před spaním ovoce.
Pátek:
Oběd: Polévka rybí, smažený kapr (koupíme půl) s bramborovou kaší, tvarohový závin. — Večeře: Vajíčka na měkko do sklenky. Opečené žemličky, máslo.
Sobota:
Oběd: Polévka hrachová, šátečkové koláče, (uděláme jich víc, aby byly v neděli ke kávě.) — Večeře: Skopové maso s majoránem. brambory.
Neděle:
Oběd: Polévka z kostí s játrovými knedlíčky, telecí pečeně nadívaná se špenátem a (novými) brambůrky, chlebový dort. — Večeře: Studená telecí pečeně od oběda s bramborovým salátem, dopoledne upraveným, zbylý moučník.
Francouzské brambory.
Brambory, uvařené ve slupce, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pekáč vymastíme sádlem a klademe vrstvy zcela tenké: vrstvu bramborových plátků, vrstvu jemně sekaného uzeného masa, již posypeme jemně sekaným, na tvrdo vařeným vejcem (1—2 vejce úplně postačí), osolíme, opepříme a zakapeme hustě sádlem.
Tak klademe vrstvy jednu za druhou, až všechny přísady upotřebíme. Navrch opět hodně namastíme a pečeme v horké troubě. Může se též podat s pikantní hořčicovou omáčkou. do níž jsme přidali jemně krájenou okurku. (Spotřeba pro 4 osoby: 1 kg brambor, čtvrt kg uzeného masa, 1—2 vejce, jedna osmina kg přeškvařeného sádla, trochu soli, trochu pepře) Kč 11.50.
Smažené vdolečky.
40 dkg sypké mouky prohřejeme a prosijeme, k ní přidáme do mísy 8 dkg rozpuštěného tuku (kousek másla a kousek s mlékem škvařeného loje), špetku soli, špetku citronové kůry, 1 žloutek a kvásek ze 2 dkg kvasnic. Podle potřeby vlažného mléka. Těsto musí být tužší, než na buchty. Necháme vykynout, rozválíme, vykrajujeme vdolečky a necháme opět kynout.
Vykynuté opečeme trochu v troubě, klademe pak do rozpáleného tuku, po obou stranách osmažíme. Pomažeme je pak borůvkovou zavařenou, posypeme strouhaným tvarohem. Můžeme ještě zakapat smetanou. — Spotřeba: 40 dkg mouky, 8 dkg tuku, 1 žloutek, 2 dkg kvasnic, 1 třetina mléka, 20 dkg umělého tuku na smažení (částečně zbude), 20 dkg borůvkové zavařeniny, 10 dkg tvarohu ke strouhání, špetka soli a citronové kůry. Kč 12.35.
Bramborové masité kotlety.
As půl kg od předešlého dne vařených, oloupaných, strouhaných bramborů dáme na vál, přidáme k nim asi 14—16 dkg sypké mouky, lžičku soli, 5 dkg margarinu Smetolu v mouce dříve rozdroleného, 1 vejce, dobře to vše spolu spojíme v těsto, které hodně válečkem vytlučeme a propracujeme. Pak zapracujeme do něj rukama asi 10 dkg tučnějšího, uvařeného, vychladlého masa uzeného, drobounce usekaného a necháme to asi čtvrt hodiny odpočinout.
Vyválíme z těsta menší bochánky as jako pěst velké, rozválíme je pomoučněným válečkem ve tvaru kotlet, asi jako dlaň velkých. Poprášíme je moukou, smočíme v rozšlehaném vajíčku, obalíme ve strouhané housce a osmažíme je na omeletní pánvi v rozpáleném margarinu Smetol po obou stranách do růžova. Hotové kotletky srovnáme na horké míse a podáváme k nim dobře upravené kysané zelí. Můžeme k nim ale podávati i bramborovou kaši a kyselou okurku.
Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.
témata článku:
Diskuze k článku „Historický jídelníček na celý týden a navíc recepty z brambor“