Historický jídelníček na celý týden a navíc sladké recepty

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Kompletní jídelníček s obědy a večeřemi na celý týden z roku 1929. K tomu navíc retro recepty na levný dort, palačinky s hašé nebo záviny. A aby nebylo vše jen sladké, tak ještě recept na výbornou sekanou.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka z rajských jablíček (z pasty), hrách s kyselým nevařeným zelím a uzeným masem, ovoce. — Večeře: Chléb s máslem a medem, mléko.

Úterý.
Oběd: Polévka rybí se smaženou houskou, smažená ryba s bramborovou kaší, levný kakaový dort. — Večeře: Telecí paprika s rýží.

Středa.
Oběd: Polévka bramborová, vařený květák se smaž. houskou, jablkový závin. — Večeře: Sekaná pečeně, brambor, zelí.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka z vepřového masa s rýží, vepřové maso vařené s mrkví a s bramborem. — Večeře: Sázená vejce s pažítkou, chléb.

Pátek.
Oběd: Polévka z ovesných vloček, lívance. — Večeře: Bramborový guláš. Ovoce.

Sobota.
Oběd: Polévka hovězí s nudlemi, hovězí maso s houskovým knedlíkem, rajská omáčka. — Večeře: Opékané knedlíky s vajíčkem.

Neděle.
Oběd: Polévka ze zeleniny s krupičkou a vejcem, palačinky s hašé, přírodní řízky se Špenátem a brambory, piškotové omelety. — Večeře: Studená telecí pečeně, dopoledne upravená, s kompotem.


Sekaná pečeně.

Vepřové a hovězí maso ve stejném množství se umele na strojku. Na půl kg umletého masa přidáme 5 dkg umleté slaniny, 2 bílky nebo 1 vejce, 5 v mléce močených žemlí, z půl citronu strouhané kůry a šťávy, trochu pepře, majoránu, stroužek jemné utřeného česneku, trochu jemně sekané cibule, trochu soli a strouhané housky tolik, aby těsto drželo pěkně pohromadě. Upravíme šišku, obalíme v housce, vložíme na rozpěněný tuk, poklademe tenkými plátky slaniny (5 dkg) a stejnoměrně, ne prudce pečeme. (Kč 13.40.)


Rýžový nákyp.

Čtvrt kg přebrané, oprané, spařené rýže zalije se necelým půl litrem prisolené vody a dusí se v troubě pod poklicí. Když se voda vyvaří, prilejeme čtvrt litru mléka oslazeného 5 dkg cukru. Nechá se do měkka udusit a pak vystydnout. Mezi tím se utře 4 dkg másla s dvěma žloutky, trochu citronové kůry, 5 dkg cukru. Do utřeného vmícháme vychladlou rýži s tuhým sněhem ze dvou bílků. Polovinu těsta urovnáme do vymastěné, cukrem vysypané formy, na to narovnáme oloupaná, rozčtvrcená, jademíku zbavená jablíčka, přes noc máčené švestky; přikryjeme druhou polovinou rýže a pečeme v dobře vytopené troubě půl hodiny. Pro čtyři osoby 9 Kč.


Palačinky s hašé.

Upravíme palačinky ze slaného palačinkového těsta. Do třetiny litru mléka rozkverláme 2 celá vejce a přidáme tolik mouky, aby povstalo husté těstíčko. Pak přidáme štipku soli a ještě třetinu litru mléka, aby povstalo těsto jako na kapání. Na rozpálené pánvi, dobře vymaštěné, upečeme tenké omelety. Hašé upravíme ze zbylého masa hovězího, nebo telecího vařeného, či dušeného. Umeleme na strojku, dáme na kastrolek, zalijeme hovězí polévkou (nebo vodou s polévkovým kořením), přidáme z másla jíštičku, necháme chvíli smažit a zakapeme pak podle chuti citronovou šťávou a okořeníme málo pepřem. Omeletky naplníme, zavineme a podáme. (Kč 10.10.)


Tvarohový závin.

Zpracujeme těsto: 30 dkg mouky, 16 dkg másla, 10 dkg cukru, 2 žloutky, trochu citronové kůry, na špičku nože amonia a bílého vína tolik, aby těsto bylo přiměřeně tuhé. Těsto vypracujeme a dáme na půl hodiny do studena. Pak je vypracujeme na dva obdélníky. Jeden dáme na plech, pomažeme tvarohovou nádivkou po stranách pomažeme vejcem, přiložíme druhý obdélník, ze zbylého těsta uděláme pásky, jež opět vejcem potřeme.

Nádivka: utřeme 5 dkg másla, 9 dkg cukru, 1 žloutek, tři čtvrti kg měkkého tvarohu, s půlky citronu kůry. 1 dkg strouhaných hořkých mandlí a 5 dkg hrozinek. Dobře vše promícháme; je-li tvaroh příliš řídký, přidáme trochu strouhané žemličky. Kč 18.40.


Jablkový závin.

Čtvrt kg hladké mouky, 1 vejce, 7 dkg sádla, asi osminu litru vlažné vody; upravíme těsto, po případě přidáme ještě mouku, po dobrém vypracování dáme pod teplý kastrůlek a necháme odpočinouti asi půl hodiny. Pak těsto na pomoučeném ubruse vytáhneme, hodné pomastíme, posypeme smaženou houskou, jablky pokrájenými na plátky, cukrem se skořicí, pokapeme rumem, pak ještě omastkem, sbalíme, pomastíme, dáme na pomaštěný plech. Peče se půl až tři čtvrti hodiny, při čemž se potírá tukem. (Asi Kč 11.90.)


Šátečkové koláče.

Zaděláme jemné těsto: půl kg prohřáté, prosáté mouky, 3 lžíce sádla nebo 7 dkg másla, 5 dkg cukru, štipku soli, 1 vejce, potřebné množství vlažného mléka, štipku květu a citronové kůry. Dáme kynout na teplé místo. Když vykynulo, dáme jej na vál, rozválíme, nakrájíme těsto na pásy a z pásů čtverce nebo čtverečky, podle toho, jak chceme mít koláče velké. Doprostřed čtverečku dáme buď tvarohovou nebo makovou nádivku a zavařeninu. Pak cípy čtverců vezmeme do palců a ukazováků, vytáhneme, přeložíme a spojíme tím způsobem, že cíp jedné strany je spojen na druhé a naopak. Koláče klademe na pomaštěný plech, necháme kynout na vlažném místě, pak potřeme vejcem a dáme péci. Upečené za tepla přikryjeme čistým ubrouskem, jsou pak vláčnější. Nádivka z tvarohu: čtvrt kg rozdělaného tvarohu, 3 dkg másla, podle chuti cukru, citronové kůry, asi 3 ustrouhané hořké mandle a 1 celé vejce. Povidla: přidáme do nich trochu cukru, citronové kůry, rozředíme vlažnou vodou. Naposledy dvě lžičky rumu. Mák: 15 dkg mletého máku dáme rozvařit v mléce, přidáme lžíci medu, špetku citronové kůry a stipičku tlučeného hřebíčku. Před upotřebením vychladnout. Kč 15.80.


Levný kakaový dort.

3 dkg másla, 3 dkg kakaa, 1 žloutek, čtvrt kg cukru třeme čtvrt hodiny. Pak přidáme celý Ötkerův prášek, zamícháme a přidáme po částech čtvrt litru mléka a čtvrt kg mouky. Naposledy z 1 bílku sníh. Formu vymažeme a vysypeme moukou, těsto do ní vložíme a zvolna pečeme. Vychladlý rozřízneme a naplníme nádivkou. 1 žloutek, čtvrt litru mléka, 2 lžíce práškového cukru, 1 kávová lžička (vrchovatá) bramborové mouky, půl lžičky kakaa, 2 dkg másla šleháme na plotně v horké vodě do hustá. Úplně studeným plníme. Kč 7.10

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. prosince 2017


Diskuze k článku „Historický jídelníček na celý týden a navíc sladké recepty“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.