Retro jídelníček na celý týden a recepty na zmrzlé koláče a masové pokrmy

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Historický týdenní jídelníček z roku 1929, k tomu dobové recepty na skvělé zmrzlé koláče a masová jídla. Dali byste si skopové či vepřové na smetaně, jazyk s polskou omáčkou nebo snad cejna na sardeli?
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí:
Oběd: Polévka ze zeleniny s rýží, lívance. — Večeře: Hrachové pureé s párky.

Úterý:
Oběd: Polévka hovězí s bramborovými kostečkami, hovězí maso, knedlík, koprová omáčka. — Večeře: Knedlíky opékané s vajíčky.

Středa:
Oběd: Polévka bramborová, franouzské brambory, jablkový závin. — Večeře: Míchaná vejce s pažitkou, žemle.

Čtvrtek:
Oběd: Polévka brzlíková, skopová kýta na smetaně s jemným knedlíkem, — Večeře od oběda, dětem vločková kaše, brusinky.

Pátek:
Oběd: Polévka hrachová, špenát se sázenými »volskými oky«, omelety. — Večeře: Cejn na sardeli s bramborovou kaší.

Sobota:
Oběd: Polévka celerová, kynuté knedlíky s rozředěnými borůvkovými povidly. — večeře. Smažený mozeček s vejcem namazaný na chléb.

Neděle:
Oběd: Polévka z kostí se špenátovým svítkem, chřest z konservy, vařený, sypaný houskou, s máslem, vepřové kotlety na smetaně s noky, zmrzlé koláče. — Večeře: Kotlety od oběda s noky, dětem koláče s kávou.


Zmrzlé koláče.

¾ kg sypké mouky prohřejeme. Půl kg z ní dáme do mísy a do zbývajícího čtvrt kg zpracujeme 40—50 dkg másla. Placku z tohoto máslového těsta vložíme mezi dva talíře a dáme do studena. — Mouku na míse zaděláme: 12 lžic smetany, 5 žloutků, 7 dkg cukru, trochu soli a citronové kůry, vše dobře rozkverláme a vlijeme do těsta. Pak přidáme kvásek z 5 dkg kvasnic a těsto dobře vypracujeme. Kdyby těsto bylo řídké, přidáme mouky, aby bylo hezky tuhé.

Těsto necháme jen asi půl hodiny odpočinout, pak dáme na pomocný vál, rozválíme, vložíme na ně máslovou placku odpočinutou, přikryjeme těstem a rozválíme, složíme do tvaru psaní, zase rozválíme, tak třikrát opakujeme, jako při máslovém těstu. Po třetím složení těsto dáme do ubrousku v studené vodě namočeného — a vyždímaného — dáme do mísy, přikryjeme a necháme v chladu přes noc. Ráno těsto hned rozválíme a děláme koláče do šátečku — táhneme vždy dva cípy naproti sobě a spojíme — a na nepomaštěném plechu je necháme dobře vykynout a pak rychleji v prudší troubě upečeme.

Po upečení hned cukrujeme, protože tak cukr lépe chytí. Uložíme je do mísy s poklicí — nejlépe polévkové — neboť tak nejdéle vydrží. Nejsou právě nejlevnější, ale uvážíme-li, že v neděli máme dobrý moučník a mezi týdnem ještě tyto výborné koláčky, neodoláme.

Cejn na sardeli.

Očištěného, trhnutého cejna vložíme na pekáč, osolíme uvnitř i navrch, potřeme sardelovým máslem a pečeme na lupenkovém prkénku, jež koupíme zvlášť pro tento účel. Musíme být bedlivy, aby se nám nerozpadl dlouhým pečením. Můžeme zalít dvěmi či třemi lžícemi bílého vína.

Skopová kýta na smetaně.

Skopovou kýtku zbavíme částečně loje, dobře naklepeme, osolíme, protáhneme slaninou, vložíme na rozpálené sádlo, na hrubě pokrájenou cibuli, kořenovou zeleninu, kousek slaniny, pepř v celku — asi 6—8 zrnek — 1 bobkový list a dusíme. Při podlévání pečeme 1 a půl až 2 hodiny. Pak kýtu vyjmeme, omáčku přecedíme, zahustíme kyselou smetanou, nakrájenou kýtu do ní vložíme. Jídlo musíme podat horké na teplé talíře.

Vepřové kotlety na smetaně.

Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, obalíme v mouce a dáme na jemně krájenou rozpěněnou cibulku — přidáme trošku ještě tlučeného kmínu, necháme opéci, když vysmahuje, zalijeme polévkou nebo vodou. Když jsou kotlety úplně měkké, zalijeme omáčku kyselou smetanou, necháme povařit a podáme.

Jazyk s polskou omáčkou.

Hovězí jazyk vaříme ve slané vodě nejméně 3 hodiny. Pak jej vyjmeme, oloupeme, nakrájíme šikmo na plátky a vložíme do připravené omáčky: tmavší jíšku rozředíme polévkou z jazyka, přidáme asi 12 kostek páleného cukru, trochu jemně krájené citronové kůry, sklenku vína, špetičku tlučeného hřebíčku a nového koření, 4 dkg hrozinek a 5 dkg loupa- ných, na nudličky pokrájených mandlí. Pro pikantní příchuť přidáme trochu citronové šťávy. Omáčku povaříme, vložíme do ní plátky, povaříme znovu, pak dáme na mísu, obložíme knedlíkem.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. ledna 2018


Diskuze k článku „Retro jídelníček na celý týden a recepty na zmrzlé koláče a masové pokrmy“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.