Retro jídelníček na celý týden a recepty na pomerančový džem a moučníky

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Hledáte inspiraci co vařit celý týden nebo máte chuť zkusit domácí pomerančový džem či výborné moučníky našich babiček? Týdenní jídelníček a recepty na sladké vám přinášíme v historickém článku z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí:
Oběd: Polévka celerová, zelníky. — Večeře: Dršťky s brambory.

Úterý:
Oběd: Polévka hovězí s nudlemi, hovězí maso s mrkví a bramborem, škvarkové placičky. — Večeře: Haše ze zbylého hovězího masa s bramborem.

Středa:
Oběd: Polévka bramborová, tvarohové knedlíky polité rybízovou zavařeninou. — Večeře: Skopový pilaf.

Čtvrtek:
Oběd: Polévka zeleninová s rýží, zadělávané telecí s květákem a s noky. — Večeře : Rýžová kaše čokoládou sypaná.

Pátek:
Oběd: Polévka z ovesných vloček, meruňkové knedlíky. — Večeře: Míchaná vejce s pažitkou, chléb.

Sobota:
Oběd: Polévka gulášová, klobásy s brambory a zelím. — Večeře: Klobásy od oběda.

Neděle:
Oběd: Polévka nepravá rybí, pečený květák s parmazánem, beefsteaky s bramborovou kaší, piškotová role. — Večeře: Nachystaná studená mísa se žemlemi, s máslem. (Zbytky studené pečeně, sýry. salámy, olejovky, atd.).


Rajský moučník.

20—25 piškotů složíme hustě na sebe do hraničky a zakapeme šťávou ze tří pomerančů. Pak utřeme 2 žloutky se 13 dkg cukru s vanilkou. Směs třeme asi 20 minut, až je hustá, pak ji vylijeme stejnoměrně na piškoty a dáme do chladu. Před podáním navršíme na moučník šlehanou smetanu (ze čtvrt litru). — Kč 15.10.

Krémový koláč.

Na vál dáme 20 dkg mouky, 14 dkg syrového másla, 7 dkg práškového cukru, trochu citronové kůry a vše dohromady zpracujeme, pak přidáme 2 žloutky. Těsto rozválíme do čtyř placek, dáme na plech a upečeme do růžova. Upečené pomažeme zavařeninou, složíme na sebe. Navrch dáme krém ze tří bílků (do ušlehaného sněhu kapeme po kapkách svařený cukr na husto, 10 dkg cukru) a koláč dáme do trouby dosušit.

Pomerančový džem.

7—8 velkých pomerančů oloupeme a pokrájíme na kousky. Polovinu kůry zbavíme bílé dužiny a pokrájíme také na kousky. Rozkrájené pomeranče zalijeme vodou a necháme 24 hodiny ležet. Pak postavíme tak, i s vodou, ve které se pomeranče močily, na plotnu a vaříme, až se pomeranče rozvaří a kůra je měkká. Pak přidáme 1 dkg krystalového cukru, navlhčeného vodou, a necháme ještě s pomeranči přejít několikráte var. Pak odstavíme, necháme vychladnout a plníme sklenice.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. ledna 2018


Diskuze k článku „Retro jídelníček na celý týden a recepty na pomerančový džem a moučníky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.