Jídelní lístek.
Pondělí:
Úterý:
Středa:
Čtvrtek:
Pátek:
Sobota:
Neděle:
Oběd: Polévka celerová, zelníky. — Večeře: Dršťky s brambory.
Oběd: Polévka hovězí s nudlemi, hovězí maso s mrkví a bramborem, škvarkové placičky. — Večeře: Haše ze zbylého hovězího masa s bramborem.
Oběd: Polévka bramborová, tvarohové knedlíky polité rybízovou zavařeninou. — Večeře: Skopový pilaf.
Oběd: Polévka zeleninová s rýží, zadělávané telecí s květákem a s noky. — Večeře : Rýžová kaše čokoládou sypaná.
Oběd: Polévka z ovesných vloček, meruňkové knedlíky. — Večeře: Míchaná vejce s pažitkou, chléb.
Oběd: Polévka gulášová, klobásy s brambory a zelím. — Večeře: Klobásy od oběda.
Oběd: Polévka nepravá rybí, pečený květák s parmazánem, beefsteaky s bramborovou kaší, piškotová role. — Večeře: Nachystaná studená mísa se žemlemi, s máslem. (Zbytky studené pečeně, sýry. salámy, olejovky, atd.).
Rajský moučník.
20—25 piškotů složíme hustě na sebe do hraničky a zakapeme šťávou ze tří pomerančů. Pak utřeme 2 žloutky se 13 dkg cukru s vanilkou. Směs třeme asi 20 minut, až je hustá, pak ji vylijeme stejnoměrně na piškoty a dáme do chladu. Před podáním navršíme na moučník šlehanou smetanu (ze čtvrt litru). — Kč 15.10.
Krémový koláč.
Na vál dáme 20 dkg mouky, 14 dkg syrového másla, 7 dkg práškového cukru, trochu citronové kůry a vše dohromady zpracujeme, pak přidáme 2 žloutky. Těsto rozválíme do čtyř placek, dáme na plech a upečeme do růžova. Upečené pomažeme zavařeninou, složíme na sebe. Navrch dáme krém ze tří bílků (do ušlehaného sněhu kapeme po kapkách svařený cukr na husto, 10 dkg cukru) a koláč dáme do trouby dosušit.
Pomerančový džem.
7—8 velkých pomerančů oloupeme a pokrájíme na kousky. Polovinu kůry zbavíme bílé dužiny a pokrájíme také na kousky. Rozkrájené pomeranče zalijeme vodou a necháme 24 hodiny ležet. Pak postavíme tak, i s vodou, ve které se pomeranče močily, na plotnu a vaříme, až se pomeranče rozvaří a kůra je měkká. Pak přidáme 1 dkg krystalového cukru, navlhčeného vodou, a necháme ještě s pomeranči přejít několikráte var. Pak odstavíme, necháme vychladnout a plníme sklenice.
Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.
témata článku:
Diskuze k článku „Retro jídelníček na celý týden a recepty na pomerančový džem a moučníky“