Dobře prostřený stůl.
Často nás dojdou dotazy, jak prostřít stůl ke slavnostnější příležitosti. I v té nejskromnější domácnosti se tato příležitost najde, ať už to jsou křtiny, svatba (třeba i stříbrná nebo dokonce i zlatá) , či nějaká významnější oslava v rodině. Jsou tu však i velmi vzácné návštěvy, a návštěvy a hoštění vůbec.
Prostíráme vždy skvělý bílý damašek, jenž je nejkrásnějším podkladem. Pak porculán. Připomeňme si při této příležitosti, že tento porculán má býti pěkný a hodnotný — ne snad dokonce otlučený nebo doplňovaný cizími kousky.
Na dobrý porculán nebojme se nějakou tu korunku přidat, jelikož je věcí nepomíjitelné ceny, a už také proto, že jídlo pěkným podáním získá. Porculán může být třeba i zcela jednoduchý, s proužečkem, ale jemný.
Pro osobu klademe na stůl mělký a hluboký talíř, k levé ruce talířek na předkrm, jejž pak nahradíme talířkem salátovým a kompotovým. Na hluboký talíř skládáme ubrousek. K levé ruce vidličky, velkou i desertní, k pravé nože, ostřím k talíři. Příbory nemusí býti stříbrné, jejichž zakoupení vyžaduje vždy velkého obnosu — i v alpace máme nyní výběr pěkných tvarů.
Před talíř dáme polévkovou lžíci a desertní lžičku. Do pravé strany, před talíř, dáme sklenky — na pivo, minerální či obyčejnou vodu, bílé a červené víno, a někdy, (ovšem zřídka kdy) i na šampaňské. Doprostřed stolu můžeme umístit i květiny, ovšem pak do nízké vásy.
Nejprve přichází na stůl polévka, pak předkrm, či zelenina jako předkrm, pak pečeně, nato bílé maso (drůbež a pod.) a pak moučník. Naposledy ovoce, zákusky a černá káva. K moučníku podáváme vždy lžičku nebo nůž s vidličkou, ale nikdy nůž samotný, podle starého zlozvyku. K ovoci nožík a zvláštní talířek, ke hroznům ještě pohár, pro každou osobu zvlášť, na omýváni.
Černou kávu podáváme v moka šálečcích, jež máme buď v souboru, někdy již i s porculánovým podnosem stejného druhu, nebo mohou být tyto šálečky každý jiný, ovšem, pak jsou to spíš jednotlivé kousky umělecké ceny.
Jídlo předkládáme se strany levé a talíře odbíráme s pravé strany. Při předkládání měníme příbory s talířem (pokud možno) a vždy toto čisté nádobí máme připraveno již na příborníku, aby podávání jídla odbylo se hladce a rychle.
Tolik pro slavnostnější prostření. Dobře prostřený stůl, chutné a úpravné předkládání má být však i naším každodenním zvykem a požadavkem. Dobrý příbor a pěkný porculán, o jeden či dva ubrusy týdně v prádle víc, a pečlivou ručku, jež vykouzlí toto »stolečku, prostři se«, to není nesplnitelno a odmění dobrou chutí i náladou.
témata článku:
Diskuze k článku „Návod jak dokonale prostřít stůl“