Recepty našich prababiček na sladké i slané jídlo z brambor a k tomu jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Brambory jsou důležitá, ale někdy podceňovaná surovina. Přinášíme vám recepty na sladká i slaná jídla, která z nich dokázaly vyčarovat naše prababičky. Navíc pro vás máme pro inspiraci jídelníček na celý týden, který stejně jako recepty pochází z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí: Oběd: polévka s játrovými knedlíčky, obložené hovězí maso špenátem a mrkví, brambory (palačinky s tvarohem). — Večeře: karbanátky s mrkví.

Úterý: Oběd: Polévka z ovesných vloček, čočka na kyselo, meruňkové knedlíky ze suchých, přes noc máčených meruněk. — Večeře: Telecí kořínek s noky.

Středa: Oběd: Polévka zeleninová s noky, roštěnky se smetanovou omáčkou a brambory, čtverečky z lojového těsta. — Večeře: Oukrop neboli česneková polévka s topinkami. (Párky s křenem).

Čtvrtek: Oběd: Polévka z kostí s bramborovými kostečkami, telecí hrudí nadívané, brambor, kompot (třeba ze sušeného ovoce). — Večeře: Vejce na kyselo s bramborem.

Pátek: Oběd: polévka z hovězích kosti se svitkem, telecí žebírka na sardeli s cezenými nudlemi neb makarony, kompot. — Večeře: topinky s husím sádlem, čaj s citronem.

Sobota: Oběd: Polévka hovězí s bílkovým svítkem, hovězí maso s rajskou omáčkou a s rýží (jablkový závin). — Večeře: Vuřty s cibulí a octem (děti závin od oběda). Po večeři čaj s citronem.

Neděle: Oběd: Polévka z kostí s morkovými knedlíčky, jazyk s polskou omáčkou, rajský moučník. — Večeře: Rychlé beefsteaky s fazolovým salátem, dopoledne upraveným.


Bramborové masité kotlety.

As půl kg od předešlého dne vařených, oloupaných, strouhaných bramborů dáme na vál, přidáme k nim asi 14—16 dkg sypké mouky, lžičku soli, 5 dkg margarinu Smetolu v mouce dříve rozdroleného, 1 vejce, dobře to vše spolu spojíme v těsto, které hodně válečkem vytlučeme a propracujeme.

Pak zapracujeme do něj rukama asi 10 dkg tučnějšího, uvařeného, vychladlého masa uzeného, drobounce usekaného a necháme to asi čtvrt hodiny odpočinout. Vyválíme z těsta menší bochánky as jako pěst velké, rozválíme je pomoučněným válečkem ve tvaru kotlet, asi jako dlaň velkých. Poprášíme je moukou, smočíme v rozšlehaném vajíčku, obalíme ve strouhané housce a osmažíme je na omeletní pánvi v rozpáleném margarinu Smetol po obou stranách do růžova.

Hotové kotletky srovnáme na horké míse a podáváme k nim dobře upravené kysané zelí. Můžeme k nim ale podávati i bramborovou kaši a kyselou okurku.

Francouzské brambory.

Brambory, uvařené ve slupce, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pekáč vymastíme sádlem a klademe vrstvy zcela tenké: vrstvu bramborových plátků, vrstvu jemně sekaného uzeného masa, již posypeme jemně sekaným, na tvrdo vařeným vejcem (1—2 vejce úplně postačí), osolíme, opepříme a zakapeme hustě sádlem. Tak klademe vrstvy jednu za druhou, až všechny přísady upotřebíme. Navrch opět hodně namastíme a pečeme v horké troubě. Může se též podat s pikantní hořčicovou omáčkou. do níž jsme přidali jemně krájenou okurku. (Spotřeba pro 4 osoby: 1 kg brambor, čtvrt kg uzeného masa, 1—2 vejce, jedna osmina kg přeškvařeného sádla, trochu soli, trochu pepře).

Bramborové lívanečky.

Ku přípravě používáme těchto součástí: 250 g nastrouhaných, předchozího dne uvařených bramborů, 250 g pšeničné mouky, 50 g másla, 6 vajec a půl litru mléka. Mouku a máslo dáme do kuthánku, přistavíme na oheň a ponecháme zčeřiti, aniž však by nabylo tmavší barvy. Poté přidáme brambory i mléko a třeme v kuthánku tak dlouho, až dá se těsto dobře odlučovati ode stěn; pak je přendáme na mísu a ponecháme trochu schladnouti.

Potom rozkloktáme vejce a společně s těstem hněteme tak dlouho, až vše zúplna vychladne. Pomocí lžíce, sklenky anebo jiného tvořítka vykrajujeme z těsta malé lívanečky, které pečeme na sádle nebo másle, pěkně do žluta, vyjmeme sběračkou, ponecháme s nich stéci tuk, načež je podáváme posypané cukrem a skořicí.

Bramborové buchtičky.

Uvaří se půl kg bramborů, nastrouhají se a zadělají se s dvěma vejci, trochou pepře, muškátu a nového koření. Těsto vyválí se na placku vysokou asi 2 cm, vykrájí se z něho čtverhránky, pokladou ovocnými povidly a přehnou se jejich cípky. Takto připravené buchtičky pekou se při mírnějším ohni na pekáči potřeném máslem.

Bramborové šišky.

Těsto upraví se ze součástí jak uvedeno v předešlém předpise, vyválí se na vále na proužky na 2 prsty široké a na prst tlusté. Tyto pak se spletou dohromady a nechají se vykynouti. Vykynulo-li těsto dobře, což se stane za 10—15 minut, opékají se šišky v přepuštěném vařícím másle do zlatožluta a podávají se buď vřelé nebo vychladlé na stůl, posypané cukrem.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. února 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na sladké i slané jídlo z brambor a k tomu jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.