Jídelní lístek.
Pondělí: Oběd: polévka s játrovými knedlíčky, obložené hovězí maso špenátem a mrkví, brambory (palačinky s tvarohem). — Večeře: karbanátky s mrkví.
Úterý: Oběd: Polévka z ovesných vloček, čočka na kyselo, meruňkové knedlíky ze suchých, přes noc máčených meruněk. — Večeře: Telecí kořínek s noky.
Středa: Oběd: Polévka zeleninová s noky, roštěnky se smetanovou omáčkou a brambory, čtverečky z lojového těsta. — Večeře: Oukrop neboli česneková polévka s topinkami. (Párky s křenem).
Čtvrtek: Oběd: Polévka z kostí s bramborovými kostečkami, telecí hrudí nadívané, brambor, kompot (třeba ze sušeného ovoce). — Večeře: Vejce na kyselo s bramborem.
Pátek: Oběd: polévka z hovězích kosti se svitkem, telecí žebírka na sardeli s cezenými nudlemi neb makarony, kompot. — Večeře: topinky s husím sádlem, čaj s citronem.
Sobota: Oběd: Polévka hovězí s bílkovým svítkem, hovězí maso s rajskou omáčkou a s rýží (jablkový závin). — Večeře: Vuřty s cibulí a octem (děti závin od oběda). Po večeři čaj s citronem.
Neděle: Oběd: Polévka z kostí s morkovými knedlíčky, jazyk s polskou omáčkou, rajský moučník. — Večeře: Rychlé beefsteaky s fazolovým salátem, dopoledne upraveným.
Bramborové masité kotlety.
As půl kg od předešlého dne vařených, oloupaných, strouhaných bramborů dáme na vál, přidáme k nim asi 14—16 dkg sypké mouky, lžičku soli, 5 dkg margarinu Smetolu v mouce dříve rozdroleného, 1 vejce, dobře to vše spolu spojíme v těsto, které hodně válečkem vytlučeme a propracujeme.
Pak zapracujeme do něj rukama asi 10 dkg tučnějšího, uvařeného, vychladlého masa uzeného, drobounce usekaného a necháme to asi čtvrt hodiny odpočinout. Vyválíme z těsta menší bochánky as jako pěst velké, rozválíme je pomoučněným válečkem ve tvaru kotlet, asi jako dlaň velkých. Poprášíme je moukou, smočíme v rozšlehaném vajíčku, obalíme ve strouhané housce a osmažíme je na omeletní pánvi v rozpáleném margarinu Smetol po obou stranách do růžova.
Hotové kotletky srovnáme na horké míse a podáváme k nim dobře upravené kysané zelí. Můžeme k nim ale podávati i bramborovou kaši a kyselou okurku.
Francouzské brambory.
Brambory, uvařené ve slupce, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pekáč vymastíme sádlem a klademe vrstvy zcela tenké: vrstvu bramborových plátků, vrstvu jemně sekaného uzeného masa, již posypeme jemně sekaným, na tvrdo vařeným vejcem (1—2 vejce úplně postačí), osolíme, opepříme a zakapeme hustě sádlem.
Tak klademe vrstvy jednu za druhou, až všechny přísady upotřebíme. Navrch opět hodně namastíme a pečeme v horké troubě. Může se též podat s pikantní hořčicovou omáčkou. do níž jsme přidali jemně krájenou okurku. (Spotřeba pro 4 osoby: 1 kg brambor, čtvrt kg uzeného masa, 1—2 vejce, jedna osmina kg přeškvařeného sádla, trochu soli, trochu pepře).
Bramborové lívanečky.
Ku přípravě používáme těchto součástí: 250 g nastrouhaných, předchozího dne uvařených bramborů, 250 g pšeničné mouky, 50 g másla, 6 vajec a půl litru mléka. Mouku a máslo dáme do kuthánku, přistavíme na oheň a ponecháme zčeřiti, aniž však by nabylo tmavší barvy. Poté přidáme brambory i mléko a třeme v kuthánku tak dlouho, až dá se těsto dobře odlučovati ode stěn; pak je přendáme na mísu a ponecháme trochu schladnouti.
Potom rozkloktáme vejce a společně s těstem hněteme tak dlouho, až vše zúplna vychladne. Pomocí lžíce, sklenky anebo jiného tvořítka vykrajujeme z těsta malé lívanečky, které pečeme na sádle nebo másle, pěkně do žluta, vyjmeme sběračkou, ponecháme s nich stéci tuk, načež je podáváme posypané cukrem a skořicí.
Bramborové buchtičky.
Uvaří se půl kg bramborů, nastrouhají se a zadělají se s dvěma vejci, trochou pepře, muškátu a nového koření. Těsto vyválí se na placku vysokou asi 2 cm, vykrájí se z něho čtverhránky, pokladou ovocnými povidly a přehnou se jejich cípky. Takto připravené buchtičky pekou se při mírnějším ohni na pekáči potřeném máslem.
Bramborové šišky.
Těsto upraví se ze součástí jak uvedeno v předešlém předpise, vyválí se na vále na proužky na 2 prsty široké a na prst tlusté. Tyto pak se spletou dohromady a nechají se vykynouti. Vykynulo-li těsto dobře, což se stane za 10—15 minut, opékají se šišky v přepuštěném vařícím másle do zlatožluta a podávají se buď vřelé nebo vychladlé na stůl, posypané cukrem.
Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na sladké i slané jídlo z brambor a k tomu jídelníček na celý týden“