Jak poznat pravý med od falešného a jak med správně skladovat?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1900, autor neuveden.
Obchody jsou dnes plné medu rozdílné kvality a složení. Přinášíme vám návod z roku 1900, popisující jak spolehlivě kvalitní přírodní med rozeznat od padělaného a jak med správně uchovávat.
Následující text pochází z roku 1900

Jak rozeznáme falšovaný med od medu přírodního?

Vlašský professor Farteri doporučuje k tomu cíli následující prostředek, jímž přesné pravý med poznati lze. Med, jenž má na svou pravost zkoušen býti, postaví se na led. Pravý, nepadělaný med vždycky vykrystaluje, kdežto umělý med na ledu zůstane tekutým.


Jak má se med přechovávati?

Med, jenž má se čerstvý a nezměněný dlouhý čas udržeti, musí nevyhnutelně neprodyšné uzavřen býti, avšak teprve tehdy, když se úplně vyjasnil. Vyjasnění jest pochod, jejž med sám sebou prodělá a jest třeba pouze opatrně sebrati kousky vosku a pěnu, jež se na povrchu jeho objeví.

Stalo-li se tak, nemáme ani den otáleti a zameziti k medu přistup vzduchu. Med obyčejně snadno vlhne, t. j přitahuje vlhkosť ze vzduchu. Med uchovávaný ve vlhkých místnostech řídne na svém povrchu a přechází pak v kvašení, jež čím dál tím hlouběji zasahuje, až stává se med bezcenným.

Na druhé straně ztrácí med, i když v sebe větším suchu nepokrytý leží, na své jemné vůni. Jednoduché přikrytí nebo povázání papírem nestačí, nýbrž musí býti pokrývka neprodyšná, k. př. měchýř vepřový, jejž k vůli čistotě hedvábným papírem podložíme.

V takové neprodyšně uzavřené nádobě netratí med ničeho, byť by i krystaloval, jen musí se díti roztápění medu ve vodní lázni opatrné, aby žádná sklenice nepraskla. Nejlépe účinkuje ale teplo slunečné; postavíme li zkrystalovaný med na slunečné okno, zkapalní během několika dnů.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1900, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. března 2018


Diskuze k článku „Jak poznat pravý med od falešného a jak med správně skladovat?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.