Koláče bez vajec a omastku.
Mouky 3/8 kg, cukru ¼ kg, 1 pečivý prášek, za 10—15 h citronátu a tolikéž hrozinek zaděláme s mlékem na vláčné těsto (kdyby kakao nebylo tak drahé — 30 K za 1 kg, mohlo by se i tohoto trochu přidati). Koláč pečeme ve vymaštěné formě 3/4 hod. za mírného horka.
Nebo: ½ kg mouky, ¼ kg cukru a 1 pečivý prášek za sucha dobře promícháme; přidáme k tomu koflík marmelády, větší koflík mléka, trochu citronátu, 1/8 kg drobně rozkrájených fíků, hřebíčku tlučeného a skořice, každého na špičku nože; dobře propracujeme a pečeme koláč ve vymaštěné formě dobrou hodinu. Pečivo toto udržuje se po týdny svěžím a šťavnatým a hodí se proto také dobře k zasílání vojínům do pole.
Salám z cukru.
¼ kg cukru se vaří s ½ litrem vody tak dlouho, až se příst počne. 20 dkg suchých švestek oloupaných a drobně usekaných se s tím cukrem vaří, pak přidá kůra z ½ citronu, 3 hřebíčky, trochu skořice, kousek nakrájeného citronátu, 3 dkg na hrubo sekaných loupaných mandlí neb ořechů a kousek čokolády strouhané a vše se dohromady dobře zamíchá. Na prkénku, posypaném hrubě tlučeným cukrem, se uválí salám. Tento se musí po 3 dny cukrem posypávat a v cukru válet, aby se okulatil a ztuhnul a může se pak na kolečka krájeti jako salám.
Vydatný levný koláč.
¼ kg mouky, ¼ kg cukru, ¼ litru mléka, 4 dkg másla, 4 dkg kakaa (nebo kakaové náhražky), 1 vejce a 15 zrnek kávy pražené, jemně mleté, ½ balíčku prášku pečivého se dobře ½ hodiny tře a ve formě tortové máslem vymazané a dobře prohřáté, ne však příliš horké troubě peče. Požívá se druhý neb třetí den. Procházková.
Tort tvarohový
Tort tvarohový může býti po výtce tort kynutý s tvarohovou pomazánkou. Ve ¼ l vlažné smetany rozpustí se 22 g droždí, důkladně prokloktá s 30 g cukru a 4 lžícemi mouky. Tento kvásek se nechá zkynouti a zadělá se pak s 1 l mouky (jemné, prohřáté; v nedostatku pšeničné mouky nutno utéci se k bramborové a p.), 80 g másla, 3 žloutky, špetkou soli, ustrouhanou kůrou z ½ citronu; když těsto dobře ušlehané od mísy se odvaluje, smíchá se sníh ze 3 bílků.
Vyválí se z větší poloviny těsta koláč na palec tlustý, jenž se opatří zvýšeným okrajem a pomaže tvarohovou nádivkou, utřenou se žloutky, cukrem, sladkými a hořkými mandlemi a citronovou kůrou. Ze zbytku těsta udělá se přes nádivku mřížka, tort se nechá na plechu zkynouti, potře se vejcem, posype cukrem a peče v prostředním horku hodinu.
témata článku:
Diskuze k článku „Historické recepty na salám z cukru a další velmi levné moučníky a koláče z doby první světové války“