Jablka ve sněhové závěji
Připravíme těsto na koláč: na vále zpracujeme 20 dkg hladké mouky, do níž přidáme 6 dkg cukru, trochu vanilky, kůry citr. a pomeranč., 10 dkg másla nebo vláčného másla umělého, 1 vejce. (Z něho dáme trochu stranou na potření koláče.)
Rychle a dohře vypracované těsto necháme ½ hod. ve studeno. Potom těsto na stéblo silně rozválíme, vykrojíme dle dortové formy (nebo talíře) kruh, položíme jej do formy nebo na plech, na okrajích pomažeme zbytkem vejce, ze zbytků těsta upravíme váleček, kterým okraj koláče otočíme a těsto pak světle upečeme v dobře vyhřáté troubě (asi čtvrt hod.).
Mezitím s trochou cukru a vína podusíme tvrdá jablka, oloupaná, jaderníku zbavená (ale jablka musí zůstati celá), otvor po jaderníku vyplníme po udušení zavařeninou, jablka takto připravená srovnáme na upečený koláč, na to nakupíme hodně tuhý sníh (ze 4 bílku, oslazený 20 dkg cukru, jež pomalu po troškách do tuhého již sněhu zašleháváme), poprášíme jej ještě cukrem a necháme v troubě v několika minutách ieště zarůžověti.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept na báječný koláč z doby našich prababiček: jablka ve sněhové závěji“