Jídelní lístek.
Pondělí.
Oběd: Zeleninová polévka, omeletové jídlo, Ovoce. — Večeře: Houby s vejci a salát.
Úterý.
Oběd: čočková polévka, rýžový nákyp s merunkami. Večeře: Vajíčka se šunkou.
Středa.
Oběd: Chřestová polévka, karbanátky s bramborem, salát. — Večeře: Studené karbanátky s chlebem, ementálský sýr.
Čtvrtek.
Oběd: Kmínová polévka, květák s houskou, krupicový nákyp. — Večeře: Rychlý beefsteak s hlávkovým salátem, chléb. Připravíme na vařiči.
Pátek.
Oběd: Houbová polévka s kapáním, mozečková pofesy se špenátem, puding z mléka s malinovou šťávou. — Večeře: Vajíčka na tvrdo s čerstvým salátem.
Sobota.
Oběd: Polévka zeleninová s Maggi kostkou, knedlíky a třešněmi. — Večeře: Obložená chlebíčky.
Neděle.
Oběd: Květáková polévka, smažené vepřové či telecí řízky, brambory, okurkový salát, šlehaná smetana, k ní mignonky. — Večeře: Studená mísa (nářez a pod.) dopoledne připravená.
Amoletové jídlo
Udělá se řídké těsto z mouky, vajec a mléka s přidáním kousku kvasnic, osolí se a přidá cukr a citronová kůra. Upekou se amolety a do vymaštěného kutlhanu se kladou na sebe. Každý zvlášť předem posypeme strouhanou houskou, cukrem a skořicí a natřeme buď rybízem, borůvkami nebo malinami, dle toho, co máme po ruce, třeba též jednotlivě jiným ovocem. Pak se svinou a když jsou všechny v kuthaně srovnány, zalejí se mlékem s rozkloktaným vajíčkem a dají se vypéci. Upečené posypeme cukrem.
Mozečkové pofesy
10 dkg másla nebo sádla, 1 jemně nakrájená cibule, trochu soli a pepře, přidá se umytý, posekaný mozeček a smaží se asi 10 minut na plástečky, vždy 2 plástečky mozečkem natřené rychle se obalí ve vajíčku a mleté housce a na horké »Saně« se vysmaží.
Rajská jablíčka naložená
Rajská jablíčka opereme, necháme je na sítě okapat a otřeme je octem, kolik jej právě potřebujeme, svaříme, přidáme několik zrnek pepře, kousek bobkového listu, špetku kamence. Úplně studeným zalijeme jablíčka y láhvi a ovážeme.
Rajská jablíčka v salicylu
Rajská jablíčka uchováme též dobře v roztoku salicylu. Tvrdá, ale zralá jablíčka otřeme a srovnáme do lahve. Svaříme vodu a necháme vychladnouti, do úplně studené přidáme lžíci salicylu na okurkovou láhev a roztokem zalijeme jablíčka ve sklenici, pak ovážeme a dáme do chladné a vzdušné místnosti.
Rajská jablíčka do polévky
Rajská jablíčka dáme na kuthan dusit, až hmota zhoustne. Pak je prolisujeme, necháme na pokraji plotny vysmahnout do husta a pak rozetřeme na pomaštěný pergamen a necháme několik dnů na kamnech schnout. Suchá jablíčka dáme do sklenky s víkem a uschovaná přidáváme vždy po částečkách do polévky, již dodají dobrou barvu i chuť.
Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.
témata článku:
Diskuze k článku „Jídelníček na celý týden a k tomu zajímavé historické recepty, například na pofesy nebo amolety“