Naložená zeleninka k obkládání.
V obchodě dostaneme koupit tuto zeleninku pod názvem »mixed pickles« a znamená to, z angličtiny přeložené »míchaně naložené«.
Připravíme si ji tímto způsobem: Povaříme malinké, tvrdé okurečky, květák, na drobné růžičky rozebraný, mrkvičku, na plátky pokrájenou (ozdobným nožem, nebo vypíchané formičkou), červenou řepu, pěkně vykrájenou, řetkev, celer, mladé fazolové lusky, malinké zelené papriky a rajská jablíčka, větší červený hloh, zelený hrášek, malé cibulky, t. zv. šalotky. To, co lze krájet, pokrájíme ozdobným nožem nebo formičkami do ozdobných tvarů.
Každou zeleninu vařící vodou třikrát až čtyřikrát spaříme, a v poslední, osolené, nechá stát asi 2 hodiny. Pak se zelenina smíchá, dá do sklenic neb se pěkně ozdobně ve sklenici střídavě ve vrstvách složí, ku stěnám vyloží se ozdobné tvary a zelenina se zalije zálivkou: vodu, ocet svaříme s malým kouskem cukru a necháme vystydnout.
Tuto zálivka vaříme v porculánové nádobě nebo v hliněném, polévaném hrnku. Do dna sklenice a nahoru k otvoru, k zelenině přidáme kolečka křenu, zrnka pepře, nového koření, a plátky citronu.
Není-li tato zeleninka v patentních lahvích, povážeme čistá, teplou vodou umytá hrdla dvojitě pergamenem nebo měchýřem a vaříme hodinu v páře. Vydrží dlouho.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept na výbornou nakládanou zeleninu podle našich prababiček“